Генерал Мариново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Генерал Мариново
България
43.9919° с. ш. 22.7397° и. д.
Генерал Мариново
Област Видин
43.9919° с. ш. 22.7397° и. д.
Генерал Мариново
Общи данни
Население 97 души[1] (15 юни 2020 г.)
13,7 души/km²
Землище 7,077 km²
Надм. височина 74 m
Пощ. код 3732
Тел. код 09352
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 14698
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   кмет
Видин
Цветан Ценков
(СДС, НДСВ, НА, …)

Генера̀л Марѝново е село в Северозападна България. То се намира в община Видин, област Видин. До 14.08.1934 г. се е наричало Мусумане.

География[редактиране | редактиране на кода]

Генерал Мариново е село в Северозападна България. То се намира в община Видин, област Видин, на 10 км от центъра на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото носи името на българския военен деец генерал-майор Кръстю Маринов, командир на 30-и Шейновски полк по време на Сръбско-българската война; началник на 6-а дивизионна област – Видин по време на Балканската война и комендант на Видин по време на Междусъюзническата война. В негова чест през август 1934 година видинското село Мусумане е преименувано на Генерал Мариново.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Наблизо до селото се намира местността Св. Петър, която е придимно от гори и има няколко пещери, за които се носят легенди, че има съкровищя в тях. Една от тях е т.нар. „Музикалната Пещера“, за която се носи свдение, че при падането на Видинското царство под османска власт Цар Иван Срацимир скрил царското съкровище в тази пещера. Освен това се говори, че пещерата има три изхода, единия, който е в България, един в Сърбия и един в Румъния. Пещерата носи името си от това, че водата, която капе от сводовете, издава звуци подобно на музикална кутия. Района на селото има благорпиятен климат и релеф за развитието на лозарството. Открай време, преди 09.09.1944 г., гражданите от Видин са имали летни вили с лозя в землището на селото, а понастоящем са създадени два големи лозарски масива, които добиват суровина за избата в съседното село Рупци.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Населението на селото е около 190 жители, от които 143 избиратели за изборите през 2007 г. Кметски наместник на селото е Борислав Милков Борисов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]