Генерал Тошево (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За града със същото име вижте Генерал Тошево.

Генерал Тошево
Общи данни
Население 337 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 41,235 km²
Надм. височина 326 m
Пощ. код 8625
Тел. код 04796
МПС код У
ЕКАТТЕ 14725
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)

Генерал Тошево е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, област Ямбол.

География[редактиране | редактиране на кода]

Красививото село Генерал Тошево се намира в подножието на Манастирските възвишения.

Заобиколено е от живописни местности – Пиргуля, Скаличанска гора (Скаличанската курия), Три реки, Аговата гора (Агувата курия) и други.

Язовир „Генерал Тошево“ не функционира.

Традиционни посеви за местността са овощни дървета, житни и маслодайни култури и лозя. Развито е и пчеларството.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Генерал Тошево е разположено в полите на Манастирските възвишения. Намира се на 45 км югозападно от град Ямбол.

В официални документи за пръв път селото се споменава с наименованието Талашманлий от видния турски пътешественик Евлия Челеби в книгата му „Пътепис“, който преминава през нашите земи през 1511 г. През това време селото се намирало в местността „Долни юртове“, което е било на пътя, свързващ градовете Русе – Търново – Одрин – Цариград. Поради постоянни нападения от страна на турската еничаро-спахийска войска, населението се изселва и селото се премества източно в подножието на Манастирските възвишения, където през 1700-1720 г. се основава новото с. Талашманлий – Съветниково, където се намира и до настоящия момент. След 1934 г. се преименува в Генерал Тошево.

През 1848 г. е завършено изграждането църквата „Св. Архангел Михаил“, която е съхранена. През 1811 е открито първото училище, където се обучават предимно момчета. През 1835 в селото е донесен екземпляр от „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон. За пръв път децата се обучават на български език с български учебник. През 80-те години на XIX век се открива Талашманлийската прогимназия, която била единствената българска прогимназия в цялата Каваклийска околия. Тук са учили децата от Каменна река, Светлина, Градец, Меден кладенец, Савино, Скалица, Овчи кладенец, Синапово, Княжево, Пчела, Миладиновци, Крумово, Тенево, Орлов дол, Доброселец, Орешник, Тополовград, и др. Външните ученици били настанени в пансион, за което били използвани няколко черковни стаи, които били построени близо до училището.

В периода на развитие на българското село се изпитва необходимост от изграждането на места, където населението ще може да провежда срещи, беседи, да съхрани своето духовно и културно наследство, завещано от предците му. На 26.12.1905 г. се създава читалище „Развитие“, което и днес е средище за запазване и развитие на българската култура и традиции. Библиотечният фонд разполага с над 8000 тома литература. Към читалището функционира женска певческа група. Успехите на самодейните състави са достойно оценени през изминалите години, те имат спечелени много награди и отличия при изявите си в общински и национални прегледи и фестивали на българското народно творчество в Ямбол, Генерал Инзово, Бакаджик, Рожен, Копривщица, Петрова нива и др.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Източно-православно християнство

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото се намира малък музей, в който са изложени украшения, съдове, носии, картини и снимки от живота в селото преди десетки години.

Читалище[редактиране | редактиране на кода]

Читалище „Развитие“ с библиотека, киносалон, фитнес зала, музей.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Местност „Пиргуля“. При изгрев слънце и при ясно време от връх „Градище“ (местните го наричат Калето) се разгръщат незабравими изгледи от местността. На самия връх има руини от римска крепост, просъществувала и по време на Първото и Второ българско царство до завземането ѝ от османските турци. Имала е важно стратегическо разположение. Крепостта се нарича „Пиргуля“, което произхожда от гръцката дума „Пиргос“ – крепост, кула. В района на крепостта е открито съкровище от византийски сребърни монети от ранното средновековие.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Селски събор се провежда всяка година на 2 юни.