Генчовци (община Габрово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за селото в община Габрово. За другото село със същото име вижте Генчовци (община Трявна).

Генчовци
View from Genchevtzi.JPG
Общи данни
Население17 души[1] (15 септември 2022 г.)
Землище[2] km²
Надм. височина767 m
Пощ. код5301
Тел. код066
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ14756
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)

Гèнчовци (погрешно Генчевци)[3] е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Генчовци се намира на около 8 km югоизточно от центъра на град Габрово. Разположено е предимно по билото на едно от северните разклонения на Шипченската планина. Надморските височини по билото са между около 755 m в южната част на селото и 775 m – в северната. Общинският път до Генчовци е южно отклонение в габровския квартал Бичкиня от третокласния републикански път III-552 (Габрово – ТрявнаВонеща вода), минаващо през квартал Кряковци и селата Богданчовци и Фърговци.

Населението на село Генчовци, наброявало 114 души при преброяването към 1934 г., намаляло до 12 души към 1992 г. и наброява 13 души (по текущата демографска статистика за населението) към 2019 г.[4]

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. дотогавашното населено място колиби Генчовци[5] придобива статута на село.[6][7].

Не е известно кога точно възниква селото. В миналото, по времето на османската власт, то съществува под името Генчомаали, като в сегашния му център са се намирали гробищата. Според местни предания, името на селото произлиза от имената на трима братя, които се заселили в района. Първият от тях е Генчо (село Генчовци), вторият е Фърго (село Фърговци на около километър) и третият е Богдан (село Богданчовци на около 5 km).


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Генчовци (община Габрово) е разположено в землището на село Баланите
  3. Николай Мичев, П. Коледаров – Речник на селищата и селищните имена в България 18781987; „Наука и изкуство“, София, 1989 г., стр. 71; Генчовци (погреш. Генчевци).
  4. Справка за населението на с. Генчовци, общ. Габрово, обл. Габрово
  5. Справка за с. Генчовци, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.
  6. Справка за с. Генчовци, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)
  7. След влизането в сила през 1995 г. на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]