География на Бутан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Релефна карта на Бутан

Кралство Бутан е малка държава в Хималаите. Граничи с автономния регион Тибет на Китай на север и северозапад и с Индия на изток, юг и югозапад. Дължината на границата с Китай е приблизително 470 километра, а с Индия 605 километра. Бутан граничи с индийските щати Аруначал Прадеш, Асам, Западен Бенгал и Сиким. Общата дължина на границите на страната е 1075 километра. Кралство Непал на запад, Бангладеш на юг и Мианмар на югоизток са други близкоразположени държави до Бутан, като Бангладеш и Непал са разделени от Бутан от съвсем малка ивица индийска територия.

Дължината на Бутан е съвсем малко по-голяма от ширината ѝ. Общата площ на страната е 46 500 км². Поради своята отдалеченост от морета, Бутан не притежава никакви териториални води. Формата, площта и планинското разположение на страната могат да се сравнят с Швейцария, затова понякога Бутан е наричана Азиатската Швейцария.

Природна география[редактиране | редактиране на кода]

В северната част на Бутан преобладават Хималаите, където планинските върхове са над 7000 метра. Най-високата точка на страната е Гангкар Пуенсум, най-високият неизкачван връх. Височината на Гангкар Пуенсум е 7570 метра. Времето в планините е крайно лошо - високите върхове са покрити с вечен сняг, а в по-ниските части духат силни ветрове през цялата година. Лавини се образуват в северните части всяка зима и често се спускат на юг към централните, по-ниски планински части.

Високопланинската част на страната е най-населена. Столицата Тхимпху е разположена в западната част. Западната част се характеризира с много реки, които са притоци на индийската Брахмапутра. Изолирани долини в западната част приютяват по-голямата част от населението. Някои от долините на Бутан са срързани с проходи. 70% от площта на страната е заета от обширни гори. Зимите са студени, летата хладни, дъждовният сезон се съпровожда от чести свлачища.

Изглед към Гангкар Пуенсум

По-голямата част от крайните южни части на Бутан се състоят от тропически равнини, типични за Индия. Тези равнини се обект на земеделие и са засяти с ориз. Само 2% от цялата бутанска територия е годна за обработване. По-голямата част от обработваемата земя се намира в крайните южни части.

Векове на изолация, малък брой на населението и топографските крайности е помогнало на Бутан да запази една от най-непокътнатите екосистеми в света. Страната се нарежда сред 10-те страни с най-голяма гъстота на видовете. Повече от 55 000 вида растения виреят в Бутан, включително около 3000 лечебни. Повече от 770 вида птици и 165 вида бозайници живеят в страната, включително редките и застрашени видове като червена панда, снежен леопард и златен лангур.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на Бутан е различен в зависимост от надморската височина и както по-голямата част от Азия, афектиран от мусоните. Западен Бутан е особено повлиян от мусоните, които донасят между 60 и 90 процента от падналите валежи. Климатът е влажен субтропичен в южните равнини и предпланини, умерен във вътрешните хималайски долини в северните и централни части и студен на север, където снегът се задържа целогодишно.

Според надморската височина температурите се изменят. Температурите в Тхимпху, разположен на 2200 метра надморска височина в западен Бутан варират от 15 до 26 °C по време на мусонния сезон от юни до септември, но след септември започват да се понижават значително и през януари достигат стойности от -4 до -16 °C. В по-голямата част от централен Бутан климатът е хладен през цялата година. На юг климатът е горещ и влажен, с темератури от 15 до 30 °C, но понякога температурите достигат и 40 °C в долините през лятото.

Средни температури за Тхимпху
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална -17 °C -15 °C -7 °C -5 °C -1 °C 3 °C 5 °C 4 °C 2 °C -5 °C -12 °C -16 °C
максимална 1 °C 1 °C 4 °C 7 °C 10 °C 12 °C 12 °C 13 °C 11 °C 8 °C 5 °C 3 °C