География на Португалия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Континенталната част на Португалия е разделена от нейната главна река Тежу. На север релефът във вътрешността е планински, а на юг - равнинен. Най-високата точка на Португалия е връх Пико (2351 m) на Азорските острови, а в континенталната част – планината Сера да Ещреля (1991 m). Азорските острови и о. Мадейра имат вулканичен произход, като на Азорите няколко вулкана вероятно са активни и в наши дни.

Португалия е една от най-горещите страни в Европа с атлантическо-средиземноморски климат. Пролетта и лятото обикновено са слънчеви, а през юли и август температурите са извънредно високи - до 30–35 °C в централната част и до 45 °C във вътрешността на страната на юг. Есента и зимата обикновено са дъждовни и ветровити, но има и слънчеви дни, а температурите рядко падат под 5 °C. Сняг обикновено вали в планинските области на север. Средните годишни температури са 13 °C на север и 18 °C на юг. Климатът в Мадейра и Азорските острови, поради тяхното разположение в Атлантическия океан, е дъждовен и влажен.

Освен Тежу, другите големи реки в Португалия са Доуру, Миньо и Гуадиана, които също като Тежу извират от Испания. Друга важна река е Мондегу, която извира от Сера да Ещреля.