Геологическа топографска служба на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
United States Geological Survey

Емблема на Управлението по Картография на Съединените американски щати Usgs-headquarters.jpeg

Основан: 3 март, 1879
Действащ директор: Майк Майърс
Бюджет: 971 милиона щ.д. (2006)
Персонал: 10 000 (2004)

Геологическият топографски институт на САЩ (на английски: United States Geological Survey, USGS) е научна агенция на американското правителство. Тя се занимава с фундаментални изследвания и не притежава регулационни задължения.

Учените на USGS изучават релефа на САЩ, техните природни ресурси, както и природните бедствия които застрашават страната. Организацията е разделена на 4 основни клона, които се занимават с биология, география, геология и хидрология.

Агенцията е основната цивилна картографска агенция в САЩ и е най-известна в топографските си карти в мащаб 1:24000. Тя управлява също така Националния център по земетресенията на САЩ, намиращ се в Голдън, щата Колорадо, както и Националната програма по геомагнетизъм на САЩ. През 2005 г. агенцията работи усилено по създаване на Национална система за ранно предупреждение за вулканична опасност, който ще наблюдава 169-те вулкана на територията на САЩ.

Агенцията управлява 17 научноизследователски института. Мотото на агенцията е „Наука за един променящ се свят“ („science for a changing world“).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]