Геолокация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Геолокация е определяне на географското местоположение на даден обект като радар, мобилен телефон или компютър, свързан с интернет. Геолокацията може да се отнася както до процеса на определяне на мястото, така и до самото място. Използва се за геотаргетиране.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Геолокацията е подобна на установяването на местоположение на мобилно устройство (на английски: mobile phone tracking), но се различава от него с това, че се набляга върху определянето на разбираемо местоположение (например адрес), а не просто на изчислението на географски координати. Конкретният метод включва използването на радио честотни системи, изчисляващи например времевата разлика в пристигането на сигнали (на английски: Time Difference of Arrival), която позволява по-голяма точност на определяне на мястото. Системите за времева разлика на пристигане използват картографирани дисплей или друга географска информационна система. Това се различава от по-традиционните технологии за радиолокация, например, установяването на посока спрямо излъчващ предавател, а не специфичното местоположение.

Интернет и компютърна геолокация може да се извърши, като се комбинират географското местоположение с IP адрес, MAC адрес, RFID, производствения номер на вградения хардуер, номер на софтуера, местоположение на Wi-Fi връзката, устройство за GPS координати и други. Геолокацията обикновено работи като автоматично намира IP адреса чрез услугата WHOIS и открива физическия адрес на регистриралия се[1].

Геолокационните данни от IP адреса могат да включват информация като държава, регион, град, пощенски код[2] и часова зона[3]. По–задълбочени настройки в данните могат да определят и други параметри като име на домейна, скорост на връзката, ISP, език, пълномощни, име на компанията, US DMA/MSA, NAICS кодове.

Друго значение[редактиране | редактиране на кода]

Думата геолокация се използва и в друг контекст и се отнася до процеса на измерване на местоположението от микрочипове поставяни на животни, например времевата история на яркостта на слънчевата светлина или водната температура и дълбочина, измерени от закрепен върху животно датчик. Такива инструменти обикновено се наричат „archival tags“ (архивни тагове) или “dataloggers” (данни на потребители).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kevin F. King (2009-10-14). "Geolocation and Federalism on the Internet: Cutting Internet Gambling's Gordian Knot". http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1433634. Посетен на 2 януари 2010.
  2. "Digital Element Finding Demand for Granular IP Targeting". 2009-08-20. http://www.adexchanger.com/online-advertising/digital-element-rob-friedman-ip-targeting/. Посетен на 11 декември 2011
  3. IPInfoDB (2009-07-10). "IP Geolocation database". IPInfoDB. http://ipinfodb.com/ip_database.php. Посетен на 18 юли 2009


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Geolocation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.