Георгий Вернадски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георгий Вернадски
американски историк
George Vernandsky 1909.jpg
Роден
Починал

Националност  Русия
 САЩ
Образование Историко-филологически факултет на Московския университет
Работил в Йейлски университет (1927 – 1956)
Баща Владимир Вернадски
Подпис Signature of Vernadskiy George062.png
Георгий Вернадски в Общомедия

Георгий Вернадски (20 август 1887 – 12 юни 1973) е роден в Русия американски историк. Автор е на множество книги по руска история.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вернадски е роден в Санкт Петербург и произхожда от уважавано семейство сред руската интелигенция. Баща му, Владимир Вернадски, е руски академик естествоизпитател. През 1905 г. Вернадски е приет в Московския Университет (където баща му е професор), но заради започващата революция се налага да прекара следващите две години в Германия, където учи в университета на Фрайбург и Хумболтовият университет на Берлин. Тук той възприема доктрините на Хайнрих Рикерт.

Връщайки се в Русия, Вернадски подновява следването си в историко-филологическия факултет на Московския университет и през 1910 г. завършва с отличие. Негови преподаватели са Роберт Виппер и Василий Ключевский. Младият учен се мести в университета на Санкт Петербург, където преподава през следващите седем години и получава магистърска степен след защита на дисертация за влиянието на масонството върху Руското просвещение (на руски: Русское масонство в царствование Екатерины II). В политически план Вернадски подкрепя либералните идеи. През годините на гражданската война Вернадски преподава за една година в университета на Перм, след това в университетите на Киев и Симферопол. След победата на болшевиките през 1920 г. Георгий Вернадски напуска родината си и се установява в Прага, където преподава в руското юридическо училище към Карловия университет. Тук заедно с Николай Трубецкой формулира евразийството от гледна точка на руската история. След смъртта на Кондаков той поема неговите семинари и разпространява вижданията си за руската култура като синтез от славянско, византийско и номадно влияния.

През 1927 г. постъпва в Йейлския университет като специалист по история на Русия. През 1946 година става професор по руска историа в Йейл. Пенсионира се през 1956 година.

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „История“         Портал „История          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя          Портал „Русия“         Портал „Русия          Портал „САЩ“         Портал „САЩ