Георгиос Сейменис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георгиос Сейменис
Γεώργιος Σεϊμένης
гръцки революционер

Роден
Починал
Клисура, Османска империя

Георгиос Сейменис (на гръцки: Γεώργιος Σεϊμένης) е гръцки революционер, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георгиос Сейменис е роден през 1881 година в Анополи на остров Крит. Брат му Йоанис Сейменис е убит при опит за бягство от Битолския затвор на 27 март 1906 година. Присъединява се към гръцката въоръжена пропаганда като капитан от втори ред[1]. На 13 юни 1903 година преминава гръцко-турската граница и навлиза в Македония с подготвената от Георгиос Цондос чета, в която са и другите критяни Георгиос Перос, Ламбринос Вранас, Георгиос Диконимос, Евтимиос Каудис, Георгиос Зуридис, Георгиос Стратинакис, Евстратиос Бонатос, Манусос Катунатос и Николаос Лукакис[2] Според Димитрис Литоксу Георгиос Сейменис на 21 юли се среща в Лехово с Васил Чекаларов и Иван Попов, отделя се от андартската чета и подпомага четите на ВМОРО в Илинденско-Преображенското въстание. Умира при нападението на Клисура на 23 юли 1903 година[3]. Според Германос Каравангелис и други дейци на гръцката пропаганда Георгиос Сейменис се разболява в Лехово и там е убит от Васил Чекаларов[4]. В личния дневник на Васил Чекаларов от този период отсъства каквато и да е информация за Георгиос Сейменис[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. I. K. Mαζαράκης - Αινιάν, "Ο Μακεδονικός Αγώνας", Εκδ. "Δωδώνη", Αθήνα, 1981.
  2. Κακουδάκης, Ιωάννης, „Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ“
  3. Δ. Λιθοξόου - Οι δέκα κρητικοί μισθοφόροι του Καραβαγγέλη
  4. Каравангелис, Германос, „МАКЕДОНСКАТА БОРБА (СПОМЕНИ)“, приложение към „ВАСИЛ ЧЕКАЛАРОВ, ДНЕВНИК 1901-1903 г.“, Ива Бурилкова, Цочо Билярски, ИК „Синева” София, 2001 г., стр.342. [1]
  5. Чекаларов, Васил, „Дневник 1901-1903 г.“, ИК „Синева” София, 2001 г., стр.236-265. [2]
     Портал „Македония“         Портал „Македония