Георгиос Стратинакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георгиос Стратинакис
Γεώργιος Στρατινάκης
гръцки революционер

Роден
1882 г.
Починал
януари 1972 г. (90 г.)
Ортуни, Гърция

Георгиос Стратинакис (на гръцки: Γεώργιος Στρατινάκης) е гръцки революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония в началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георгиос Стратинакис е роден през 1882 година в Ортуни, остров Крит. На 13 юни 1903 година преминава гръцко-турската граница и навлиза в Македония с подготвената от Георгиос Цондос чета, в която са и другите критяни Георгиос Перос, Евтимиос Каудис, Ламбринос Вранас, Георгиос Сейменис, Георгиос Зуридис, Георгиос Диконимос, Евстратиос Бонатос, Манусос Катунатос и Николаос Лукакис[1]. Заедно с Германос Каравангелис развиват пропаганда в Костурско и Леринско. След избухването на Илинденско-Преображенското въстание дават сражение на българска чета на ВМОРО при Влахоклисура, а по-късно участват в опожаряването на Косинец. След това всичките критяни, без убития Георгиос Сейменис, се изтеглят от Македония, за да се завърнат през следващата 1904 година[2].

През август 1904 година Георгиос Стратинакис влиза отново в Македония. Участва в сражението при Статица, в което на 13 октомври 1904 е убит Павлос Мелас. След неговата смърт Георгиос Стратинакис се отказва от въоръжената борба и продължава да се занимава със земеделие. През 1948 година се установява в Ортуни, където умира през януари 1972 година. Най-големият му син е убит като правителствен войник в битката с партизаните при планината Вич през 1949 година[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]