Георгиос Франгакос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георгиос Франгакос
Γεώργιος Φραγκάκος
гръцки революционер

Роден
Починал
1954 г. (75 г.)
Атина, Гърция

Георгиос Франгакос или капитан Малеас (на гръцки: Γεώργιος Φραγκάκος, Καπετάν Μαλέας) е гръцки офицер и революционер, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георгиос Франгакос е роден през 1879 година в Яницаника, днес квартал на Каламата, Гърция. До 1907 година служи в гръцката армия в Лариса с чин сержант, след което се прехвърля във вътрешността на Македония. Действа заедно с четата на Михаил Анагностакос (капитан Матапас) в района на Олимп и Катеринско. От края на 1907 година до средата на 1908 година е самостоятелен войвода в областта, а негови четници са лейтенант Манусос Канаваракос (капитан Манусос), сержант Дзанетос Пиеруцакос, Йоанис Козиянис от Гитио, Григорис Килакос и Н. Салимидис от Ареополи. Води сражение през април 1907 година с турска армия в Литохоро, със смесена българо-влашка чета на ВМОРО на 4 февруари 1908 година и с влашка чета на 29 февруари 1908 година. Подсигурява границата с Гърция, откъдето започват редовни доставки на оръжие, като дотогава е използван рискованият транспорт по море. За неговата дейност султан Абдул Хамид II обявява цена за главата му от 5000 турски лири. Гръцкият генерален консул в Османската империя оценява качествата и дейността му на много високо ниво.

По-късно се завръща в армията, става член на Военната лига и се пенсионира с чин лейтенант. Умира в Атина през 1954 година[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония