Георги Абаджията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Абаджията
български революционер
Роден
1848 г.
Починал
15 ноември 1877 г. (29 г.)

Георги Стоицев (Стоичков) Абаджиев, известен като Абаджията, e български националреволюционер от Вътрешната революционна организация, куриер на Софийския частен революционен комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1848 година в Горна Джумая.[1] Служи като псалт в църквата „Света Неделя“ и подпомага създаването на книжовната сбирка към нея. Притежава книжарница в хана на Карадимитър Тахов на Ломско шосе в Драз махала при днешния Лъвов мост.

Куриер е на основания от Васил Левски Софийски частен революционен комитет. Заловен е от властите и обесен на 15 ноември 1877 година заедно с Никола Чолака, Киро Геошев и Стоян Книжар в София само месец и половина, преди руските войски да освободят София. Загива на 29-годишна възраст и е най-младият от обесените. Лобното му място е до дюкяна му при Канлъ река.

Дик де Лонли, кореспондент на вестник „Монд Илюстре“ и вестник „Монитор Юниверсел“, пише, най-вероятно за Георги Стоичков, че „едно момче от осъдените пеело славянска патриотична песен пред бесилката“.[2][3]

Паметна плоча на Георги Абаджията на Лъвов мост, София

На лобното му място на Лъвов мост след Освобождението е планиран грандиозен мемориален комплекс. От него е осъществен Лъвовият мост, където четирите лъва символизират четиримата обесени. Поставена е и паметна плоча с три знаменни пилона.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тахов, Георги. От Средец до София, 1987, стр. 152.
  2. www.yardjilovci.com
  3. www.yardjilovci.com
     Портал „Македония“         Портал „Македония