Георги Абаджията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Абаджията
български революционер
Роден
Починал
София, Османска империя

Георги Стоицев (Стоичков) Абаджиев, известен като Абаджията, e български националреволюционер от ВРО, куриер на Софийския частен революционен комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1848 г. в Горна Джумая.[1] Служи като псалт в църквата „Света Неделя“ и подпомага създаването на книжовната сбирка към нея. Притежава книжарница в хана на Карадимитър Тахов на Ломско шосе в Драз махала при днешния Лъвов мост.

Куриер на основания от Васил Левски Софийски частен революционен комитет. Заловен и обесен от турците заедно с Никола Чолака, Киро Геошев и Стоян Книжар в София само месец и половина, преди руските войски да освободят София. Лобното му място е до дюкяна му при Канлъ река (тур.: Кървава река) на 15 ноември 1877 г. Загива на 29-годишна възраст и е най-младият от обесените.

Дик де Лонли, кореспондент на вестник „Монд Илюстре“ и вестник „Монитор Юниверсел“, пише, най-вероятно за Георги Стоичков, че „едно момче от осъдените пеело славянска патриотична песен пред бесилката“.[2][3]

На лобното му място на Лъвов мост след Освобождението е планиран грандиозен мемориален комплекс. От него е осъществен Лъвовият мост, където 4-те лъва символизират 4-мата обесени. Днес тук в почит към героя е поставена и паметна плоча с 3 знаменни пилона от признателното потомство.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тахов, Георги. От Средец до София, 1987, стр. 152
  2. www.yardjilovci.com
  3. www.yardjilovci.com
     Портал „Македония“         Портал „Македония