Георги Абаджията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Абаджията
български революционер
Роден
1848 г.
Починал
15 ноември 1877 г. (29 г.)

Георги Стоицев (Стоичков) Абаджиев, известен като Абаджията, e български националреволюционер от ВРО, куриер на Софийския частен революционен комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1848 г. в Горна Джумая.[1] Служи като псалт в църквата „Света Неделя“ и подпомага създаването на книжовната сбирка към нея. Притежава книжарница в хана на Карадимитър Тахов на Ломско шосе в Драз махала при днешния Лъвов мост.

Куриер на основания от Васил Левски Софийски частен революционен комитет. Заловен и обесен от турците заедно с Никола Чолака, Киро Геошев и Стоян Книжар в София само месец и половина, преди руските войски да освободят София. Лобното му място е до дюкяна му при Канлъ река (тур.: Кървава река) на 15 ноември 1877 г. Загива на 29-годишна възраст и е най-младият от обесените.

Дик де Лонли, кореспондент на вестник „Монд Илюстре“ и вестник „Монитор Юниверсел“, пише, най-вероятно за Георги Стоичков, че „едно момче от осъдените пеело славянска патриотична песен пред бесилката“.[2][3]

На лобното му място на Лъвов мост след Освобождението е планиран грандиозен мемориален комплекс. От него е осъществен Лъвовият мост, където 4-те лъва символизират 4-мата обесени. Днес тук в почит към героя е поставена и паметна плоча с 3 знаменни пилона от признателното потомство.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тахов, Георги. От Средец до София, 1987, стр. 152
  2. www.yardjilovci.com
  3. www.yardjilovci.com
     Портал „Македония“         Портал „Македония