Направо към съдържанието

Георги Абаджията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Абаджията
български революционер
Роден
1848 г.
Починал
15 ноември 1877 г. (29 г.)

Георги Стоицев (Стоичков) Абаджиев, известен като Абаджията, e български националреволюционер от Вътрешната революционна организация, куриер на Софийския частен революционен комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1848 година в Горна Джумая.[1] Служи като псалт в църквата „Света Неделя“ и подпомага създаването на книжовната сбирка към нея. Притежава книжарница в хана на Карадимитър Тахов на Ломско шосе в Драз махала при днешния Лъвов мост.

Куриер е на основания от Васил Левски Софийски частен революционен комитет. Заловен е от властите и обесен на 15 ноември 1877 година заедно с Никола Чолака, Киро Геошев и Стоян Книжар в София само месец и половина, преди руските войски да освободят София. Загива на 29-годишна възраст и е най-младият от обесените. Лобното му място е до дюкяна му при Канлъ река.

Дик де Лонли, кореспондент на вестник „Монд Илюстре“ и вестник „Монитор Юниверсел“, пише, най-вероятно за Георги Стоичков, че „едно момче от осъдените пеело славянска патриотична песен пред бесилката“.[2][3]

Паметна плоча на Георги Абаджията на Лъвов мост, София

На лобното му място на Лъвов мост след Освобождението е планиран грандиозен мемориален комплекс. От него е осъществен Лъвовият мост, където четирите лъва символизират четиримата обесени. Поставена е и паметна плоча с три знаменни пилона.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тахов, Георги. От Средец до София, 1987, стр. 152.
  2. www.yardjilovci.com
  3. www.yardjilovci.com