Георги Белстойнев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Белстойнев
български художник
Георги Белстойнев 
Роден: 21 февруари 1909 г.
Починал: 1968 г. (58 г.)

Георги Михайлов Белстойнев е български художник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в гр.Самоков, на 21 февруари 1909 г. в семейството на самоковския живописец Михаил Белстойнев. Завършва самоковската гимназия, след което е приет в Държавната художествена академия – София. Негови преподаватели са Димитър Гюдженов, Дечко Узунов, Иван Лазаров, Васил Захариев и др. Завършва Академията (1933) и започва работа като учител по рисуване в Райово, Белчин и Угърчин. Две години е преподавател в резбарското училище в Охрид. След завръщането си от Македония преподава в Самоковската гимназия, която напуска през 1950 г. и се отдава изцяло на творческа дейност.

Работи в областта на пейзажа и портретната живопис, с масло и акварел. Изявява се и в приложната живопис. Създава значителна част от сценографията на читалищния театър в гр. Самоков, оформлението на част от Историческия музей в Самоков, на къщата-музей на Димчо Дебелянов в гр.Копривщица. Художникът е и блестящ копист и орнаменталист – реставрира стенописите в църквата „Света Марина“ – гр.Пловдив (съвместно с проф. Васил Захариев), Ослековата и Марковата къща в гр. Копривщица (заедно с Карл Йорданов), храм-паметника Шипка, музея на Скобелев в гр.Плевен, църквите в Чепеларе и Устово, църквата „Св.Никола Софийски“ – гр. София, Байракли джамия – гр. Самоков и мн.др.

Участва в множество общи художествени изложби в страната. Член на Съюза на българските художници (от 1953). Дълги години е секретар на дружеството на СБХ в Самоков.

На 5 юни 2009 г. в залата на Художествената галерия в Самоков е открита юбилейна ретроспективна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Георги Белстойнев.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Белстойнева, Елена, Георги Белстойнев 1909 – 1968, Състав. и авт. на текста Елена Белстойнева, Самоков, Ист. музей, 2009, 26 с., с цв. репрод.; (Галерия Самоковски художници); ISBN 978-954-8623-04-9

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]