Георги Бенковски (стадион, Пазарджик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Георги Бенковски (стадион))
Направо към навигацията Направо към търсенето

Георги Бенковски е многофункционален стадион в Пазарджик. Понастоящем той е клубен стадион на Хебър (Пазарджик) и на него се играе предимно футбол.

Построен е през 1989 г. Тогава се нарича стадион “Септември” и е с капацитет 13 128 седящи места. Открит е през същата година на 26 март с мача "Хебър" - "Янтра" (Габрово) 1:0, на който са присъстват 15 000 зрители.

На 30 юли 1991 г. стадионът е преименуван на “Георги Бенковски”, което име носи. На този стадион са играни трите сезона в "А" група. Той има модерни съблекални, зала за пресконференции, две покрити скамейки за журналисти и гости, съдийска стая и отговаря на всички изисквания за провеждане на футболни срещи.

Стадион “Георги Бенковски” се намира в северозападната част на Пазарджик, вляво на излаза от града в посока Автомагистрала “Тракия” в парк “Стадиона”, който обхваща и стария стадион “Любен Шкодров” и помощното игрище “Стрелбище”. На мястото на днешния стадион е било първоначално помощното игрище “Септември”, а в близост е и старото игрище “Бенковски” на Спортен клуб “Бенковски”.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]