Георги Брегов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Брегов
български търговец и дарител, кмет на Пазарджик
Роден
1840 г.
Починал
19 юли 1884 г. (44 г.)

Георги Костадинов Брегов е български възрожденски дарител, търговец, кмет на Пазарджик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Татар Пазарджик измежду 8-те деца на хаджи Костадин. Родната му къща се намира в квартал Чиксалън, близо до църквата „Св. Арахангел Михаил“.

За кратко преди Освобождението семейство Брегови живее в Браила, Румъния, където се занимава с търговия, а след това се прибира в освободеното отечество.

През февруари 1879 г. Георги Брегов е избран за кмет на града, но поради проблеми със здравето си не успява да изкара мандата си докрай.

Брегов развива активна благотворителна дейност. Купува къща в града и я обзавежда, като след това я предоставя на градската управа за създаване на болница. На Пазарджишкото училищно настоятелство завещава воденицата си в село Кьосе Муратово (дн. с. Братаница). За издръжката на български студенти в чужбина дарява облигация от 1000 рубли от Руския източен заем на Българското културно-просветно дружество „Напредък“ във Виена.

Заболява от туберкулоза, лекува се в Цариград, а след това заминава за Виена да се лекува. Умира по пътя на 19 юли 1884 г. Българското културно-просветно дружество урежда неговото погребение във Виена.

На свое заседание от 18 май 1921 г. Пазарджишкото училищно настоятелство взема решение училище „Св. Арахангел“ да се преименува на „Георги Брегов“ в чест на щедрия дарител.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Тилев, Иван, Мария Ловчинова, Борис Хаджийски, Мария Кайкиева, Диана Варникова, Митко Начев, Динко Гоцев. Пазарджик и Пазарджишка област. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2011. ISBN 978-954-398-100-7. с. 238.