Георги Ганев (музикант)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Ганев.

Георги Ганев
български диригент и композитор
Георги Ганев.jpg
Роден
Георги Василев Ганев
Починал

Етнос българи
Образование Национална музикална академия
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Професия диригент, аранжор, директор на фестивала „Златният Орфей“ от 1974 до 1979 г.
Семейство
Братя/сестри Янко Ганев
Деца Георги Ганев
Мария Ганева
Георги Ганев в Общомедия

Георги Василев Ганев е български музикант – композитор, аранжор, диригент, алт саксофонист, кларинетист, един от създателите на Биг бенда на Българското национално радио и директор на Международния фестивал „Златният Орфей“ в периода 1974 – 1979 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Ганев е роден на 23 април 1927 г. в Станимака. Той е един от значимите музиканти, работили в областта на джаз и поп музиката в България. Дядо му е крупният станимашки фабрикант Димитър Ганев (Ганеолу) – собственик на една от най-големите спиртни фабрики в България, основана непосредствено след Освобождението на България през 1885 г. в Станимака. Любовта си към музикалното изкуство Георги Ганев наследява от баща си Васил Ганев, който паралелно със задълженията си във фабриката на баща си, се занимава професионално и с музика, като цигулар, пианист, аранжор и композитор. Васил Ганев получава образованието си във Виена и преподава музика във френския колеж „Свети Августин“ в град Пловдив. Там е и диригент на колежанския оркестър. В този оркестър свирят и тримата му сина – Янко Ганев (актьор), Димитър Ганев (кларинетист, алтсаксофонист, диригент) и самият Георги Ганев. Майката на Георги Ганев, Мария Ганева, е учителка по български език.

Георги Ганев е възпитаник на френския колеж „Свети Августин“ в Пловдив, а по-късно завършва право в Софийския университет и кларинет в Българската държавна консерватория. Още като ученик във френския колеж свири в духов оркестър. През 1950-те години е част от състава на оркестрите с диригент неговия брат Димитър Ганев: „Оркестърът на СГНС“, „Държавния естрадно – джазов оркестър“ (ДЕО), „Оркестърът към Сатиричния театър“ и т.н. Той е един от основателите, солист – водач на саксофоните и аранжор на Биг бенда на Българското национално радио (1960 – 1971). Има много аранжименти, авторски оркестрови пиеси и песни. От средата на 1950-те до края на 1960-те години Георги Ганев сформира собствен оркестър, наречен „Настроение и ритъм“, с който осъществява концертни турнета в страната и чужбина, звукозаписна дейност и участия в телевизионни програми. Солисти на този оркестър са редица български и чужди изпълнители. Знакови са концертните му турнета с популярния по това време дует „Нанос“ в България и концертите в „Дом на синдикатите“ в гр. Белград, бивша Югославия със солисти Мария Мицева, Красимира Минева, Нина Светославова, Данаил Николов, Сенка Петрович.

Оркестърът на Георги Ганев в зала „България“, София, 1960 г.

Заедно с Христо Вучков (диригент, композитор, аранжор) композира музиката към един от първите български мюзикъли „Имате ли двойник?“, чиято постановка е на Коста Цонев, а премиерата на спектакъла е в Летния театър в София, под акомпанимент на оркестъра на Георги Ганев. С композитора Емил Георгиев са съавтори на музиката към хумористичния спектакъл „Софиянци и ние“. В него участва и оркестърът на Георги Ганев. Дванайсетте аранжимента на песните, включени в дългосвирещата плоча на известния през 1960-те години дует „Нанос“ са негови. Съпроводът в тази плоча е на оркестъра на Георги Ганев.[1] През 1970 г. прави аранжименти на оркестрови пиеси за оркестъра на големия кубински композитор и диригент Тони Таньо. В по-късни години Георги Ганев работи като главен художествен ръководител, главен диригент и ръководител на музикално-артистична дейност на тогавашния Комитет за отдих и туризъм от 1971 до 1974 г. От 1974 г. до 1979 г. е директор на международния фестивал „Златният Орфей[2]. Паралелно през 1970-те години е и преподавател по кларинет и оркестър в БДК. От 1980 г. до 1989 г. е административен секретар на Съюза на българските композитори.

Георги Ганев с кубинската певица Омара Портуондо по време на фестивала „Златният Орфей“, Слънчев бряг, 1974 г.

Като изпълнител, творец и общественик Георги Ганев има принос за утвърждаването, развитието и популяризирането на българската музика в България и в чужбина. Като директор на Международния фестивал „Златният Орфей“ играе важна роля за налагането на много известни композитори и изпълнители. По негово време награди на фестивала получават певците Лили Иванова, Алла Пугачова (бившия СССР), Фара Мария (Куба), Панайот Панайотов, Стефка Оникян, Ани Върбанова, Росица Борджиева и мн. др. Премирани са и младите тогава композитори Стефан Димитров, Александър Бръзицов, Бисер Киров, Любомир Денев, Мария Ганева, Христо Ламбрев, Веселин Тодоров, Стефан Драгостинов и др.[2]

Георги Ганев кани за почетни гости на фестивала „Златният ОрфейЧучо Валдес и Антонио Сандовал, „Лос Иракерес“, Рафаел Сомавиля, Омара Портуондо, „Лос Таинос“ – всичките от Куба, Биг бенда на Западно берлинското радио с диригент Паул Кун, Ленинградския диксиленд, Биг бенда на Чехословашката телевизия, Алла Пугачова (СССР), „Иръпшън“, Рикардо Фоли (Италия), Карел Гот (Чехия), Албано (Италия), „Мънго Джери“ и Рей Дорсет (Великобритания), Ива Дзаники (Италия), Марчела Бела (Италия), Вокално-инструменталния състав с диригент Раймонд Паулс (СССР), „2 + 1“ (Полша), „Lokomotiv GT“ (Унгария), „Песняри“ (СССР) и мн. др.[2]

През 2015 г. оригиналните записи на авторските му инструментални пиеси „Весело сърце“ (1966) и „Зимен ден“ (1969) са използвани като музика на късометражния филм „За какво служи хлябът“ на режисьора Николай Стоичков.

Като член на международни журита и гост на много престижни фестивали за популярна музика по света, Георги Ганев е съдействал да получат отличия редица български певци и композитори.

Георги Ганев има син – Георги Ганев, и дъщеря – проф. д-р изк. н. Мария Ганева – известен музикален педагог, композитор и пианист.

Избрани оркестрови пиеси и песни на Ганев[редактиране | редактиране на кода]

 • „Ела с мен“ – изп. EОБРТ /Естраден оркестър на Българското радио и телевизия/ (1960)
 • „Весело и игриво“ – изп. EОБРТ (1963)
 • „В танца те познах“ – изп. EОБРТ (1964)
 • „Танц в 7“ – изп. EОБРТ (1966)
 • „Весело сърце“ (1966)
 • „Настроение и ритъм“ – изп. EОБРТ (1967)
 • „Дует“ – изп. EОБРТ (1968)
 • „Зелени очи“ – изп. EОБРТ (1968)
 • „Един танц за теб“ – изп. EОБРТ (1968)
 • „Зимен ден“ – изп. EОБРТ (1969)
 • „Пет часа“ – изп. Мария Мицева (1969)
 • „Пет часа“ – изп. Паша Христова (1970)
 • „Танц под звездите“ – изп. Нина Светославова (1970)
 • „Есенник“ – изп. EОБРТ (1972)
 • „Нашият първи валс“ – изп. Христо Кидиков (1973)
 • „Весел път“ – изп. EОБРТ (1973)
 • „Обичам те“ – изп. дует „Ритон“ (1974)
 • „Попътен вятър“ – изп. EОБРТ (1975)
 • „Космос“ – изп. EОБРТ (1977)
 • „С усмивка на лице“ – изп. EОБРТ (1982)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Георги Ганев – In memoriam, в. „Софийски вестник“, 10 октомври 2007 г., стр. 13
 2. а б в МФ „Златният Орфей“, Сл. бряг, България, Дирекция на фестивала „Златният Орфей“, Published by Tourist Publicity Centre, издател Телеграф:Орфей, ежегодни фестивални издания, 1974 – 79

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]