Георги Мандов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Мандов
български геолог
Роден
Починал

Националност Флаг на България България
Професия геолог, преподавател
Работил в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Георги Мандов е български геолог, професор в Софийския университет.[1] Известен е със съавторството на песента „Торнал е Тодьо на гурбет да иде“.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детски и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Георги Мандов е роден през 1931 г. и завършва основното си образование в родното си село Момчиловци.

През 1949 г. завършва гимназия в град Чепеларе. По повод абитуриенския бал за 24 май 1949 г. заедно с братовчед си Димитър Радичев стават автори на родопската народна песен „Торнал е Тодьо на гурбет да иде“.

В продължение на 2 години работи като учител в основното училище в село Момчиловци и като възпитател в село Славейново.

През 1953 г. постъпва като редовен студент в СУ „Климент Охридски“. Завършва с отличен успех специалност „Геология“ с квалификация „геолог-палентолог“.

След завършване на университета започва работа като геолог в Бригада за търсене и геоложко картиране към Управление за геоложко проучване в София.

Преподавателска дейност в СУ „Климент Охридски“[редактиране | редактиране на кода]

През 1960 г. постъпва на работа като асистент в катедра „Динамична и исторична геология“. Преминава през дългосрочни специализации в Московския държавен университет, Русия (1967 г.) и в Университета на гр. Лион, Франция (1973 г.). Участвал е в международни научни прояви в България, Швейцария, Австрия и Грузия. Изнасял е лекции в университетите на Солун, Атина и Виена. Преподавал е в Мозамбик за 2 години (1976 – 1978) в Департамента по геология на Университета на гр. Мапуто. През 1980 г. съвместно с проф. Емил Белмустаков издават първия учебник по „Исторична геология“.

От 1980 г. до 1992 г. е ръководител на катедра „Динамична и исторична геология“. През 1992 г. е избран за професор по стратиграфия. Основната област на научни изследвания на проф. Георги Мандов е регионалната геология, палентоложки и стартиграфски фокус Долнокредна серия в България. Той е автор на над 50 научни статии, една книга за историята на Земята и множество научно-популярни статии.


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чумаченко, Платон; Николов, Тодор. Компендиум на българските палеонтолози (1896 – 31 декември 2015). Част ІI. Л–Я. // Списание на Българското геологическо дружество 77 (2 – 3). 2016. с. 80-81.
  2. Хаджиев, Валентин. Абитуриенти измислили “Торнал Тодьо”. // 24 часа. 12 юни 2011. Посетен на 23 декември 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]