Георги Ненов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Ненов
български архитект
Роден: 9 юни 1862 г.
Починал: 4 декември 1935 г. (73 г.)

Георги Петков Ненов е български архитект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 9 юни 1862 г. в град Ловеч. Учи в родния си град. Получава държавна стипендия и успява да завърши Априловската гимназия (Габрово) (1885). След конкурсен изпит е държавни стипендиант за завършване на висше образование в чужбина. Постъпва в Института за граждански инженери в Санкт-Петербург. Продължава образованието си в белгийския град Гент 1886-1889 г.

След дипломирането си като инженер-архитект се завръща в България. Работи като градски инженер на Ловеч. Изготвя точна кадастрална снимка на по-важните улици на града. Управлява обществените строежи, окръжната палата и ловешката държавна болница.

Инженер-архитект по регулирането и строенето на населените места в България при Дирекцията на земеделието, търговията и общите сгради (1891) в София. Работи върху проектозакон за благоустройството на страната. Секретар на Българско инженерно-архитектурно дружество (1892). Член на редакционната колегия на Списание на инженерно-архитектурното дружество (1894).

Работи по кадастралните снимки и улично-регулационните планове на Златица (1892), Пирдоп (1893), Цариброд (1893) и Котел (1894). Проектира държавните болници в Плевен, Разград и Трън; конезавода „Клементина“, горското училище в м.„Чамкория“ (1896) и др.

Изготвя законопроект за Закон за благоустройството на населените места. Приет е и влиза в сила през 1897 г. С него поставя на рационална основа, ръководи, провежда и контролира изпълнението на селищното планиране в следосвобожденска България. Публикува над 200 научни и научно-популярни статии. Ценен е и неговия „Благоустройствен наръчник“ (1924).

Почетен член на БИАД от 1924 г. Награждаван е с Орден „За гражданска заслуга“ IV и V степен, Орден „Свети Станислав“ (Русия) и Възпоменателен кръст „За независимостта на България 1908 година“. Биографията на архитект Георги Ненов е в световната архитектурна енциклопедия на ХХ век (Лондон, 2001).[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Аврамов, И., Архитект Георги Петков Ненов, В: Известия на Института по градоустройство и архитектура, БАН, 1956
  2. Върбановска М., Първият български урбанист е ловчанлия, в. Ловеч Прес, 18 ноември/2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]