Георги Стоев (писател)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Георги Стоев.

Георги Стоев
G Stoev.jpg
български писател
Псевдоним Блинд, Геша, Жоро
Роден 26 септември 1973
Починал 7 април 2008 г. (на 34 г.)
Професия писател в периода на 2005-2008 г.
Националност Българин
Жанр Криминален
Тема Мафия, Българските групировки, Вътрешните хора в правителство, ВИС, СИК, Мултигруп, Върхушката около генералите от бившата Държавна сигурност
Дебютни работи 2006 година излиза дебютната му книга "ВИС"

Повлиян от

Георги Стефанов Стоев е български писател, който издава книги за мафията на цената на живота си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Минало[редактиране | редактиране на кода]

Георги Стефанов Стоев е бил част от силовите бригади на Поли Пантев, заедно с Бен Търпин, Георги Пехливанов, Момчил Бенев, Георги Бенковски, както и с Евгени Стефанов - Женята, с когото са в обтегнати отношения до самия край на крадеца от "Гео Милев". Той е притежавал един от 12-те пръстени, които Поли Пантев е подарил на най-близките си хора. В първата си книга ВИС, пръстенът може да се види на корицата отзад. Един от най-доверените силоваци на Поли Пантев, Георги Стоев става и близък на Георги Пехливанов, който след смъртта на Поли Пантев става негов наследник. Според Георги Стоев годините след убийството на Поли Пантев се извършват много убийства, които го карат да се опита да се измъкне от заобикалящата го среда. Един от снабдителите на информация за книгите на Христо Калчев.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Главна причина на Георги Стоев да иска да свидетелства срещу Маджо е, защото е убит Румен Пешев-Швейцареца. Според Георги Стоев това е човек, който е близък едно време до Бай Миле, който според Стоев е организатор на много убийства, заповядани от Маджо. Швейцареца е убит в центъра на София, само пет дни след регистрацията на партия ГЕРБ. Той е бил защитен свидетел и е бил готов да свидетелства срещу Маджо, Бойко Борисов, Румен Николов - Пашата, но е издаден от високо ниво и елиминиран. В много интервюта Георги Стоев в изтъквал факта, че е почнал да пише тези книги, за да си даде малко време, и ако може книгите да му дадат малко повече време живот Стоев е искал да свидетелства срещу един от основателите на СИК - Младен Михалев - Маджо, но разследването е спряно от най-високо ниво в прокуратурата и МВР[1]. Наскоро при провеждане на операция Килърите от МВР бяха задържани още двама от героите в книгите на Георги Стоев. Тяхното участие е епизодично. Янко-Туци се споменава в Бг Кръстника 2 като собственик на заведение в Самоков, където често е засичан Бай Миле и Васко от Червен бряг, познат като Васко Кеца. На пресконференция на Бойко Борисов и Цветан Цветанов те казват, че Васко Кеца е бил охранител на Бай Миле и е бил ранен пред кървавото меле, когато умира Бай Миле пред ресторанта до стадион Славия, но информацията не е вярна, според архивите в много агенции по това време не се съобщава това име в ранените и убитите при тази стрелба, а в книгите на Георги Стоев се разбира, че Васко от Червен бряг т.н. Васко Кеца е ранен при бомбен взрив срещу Бай Миле 1 година по-рано, но прикрит от тогавашния главен секретар на МВР - Бойко Борисов.[2]

Убийство[редактиране | редактиране на кода]

Убийството на Георги Стоев е дело на мафията, извършено на 7 април 2008 г. Малко преди убийството заявява пред своя адвокат "Нещо ще се случи", секунди по-късно е фатално ранен пред хотел "Плиска" в центъра на града, с три куршума в главата, в 12:53 часа, умира около 19:20 часа след операция в "Пирогов"[3]. Запитан след убийството на Георги Стоев, главният прокурор на София - Николай Кокинов заявява, че Георги Стоев никога не е искал да свидетелства, въпреки многото предавания, в които Георги Стоев многократно се е молел прокуратурата да му обърне внимание. Заподозрян за убийството е негов съученик и съратник в СИК Марио Васев (по-късно преминал в АПОЛО и БОЛКАН). С повдигнатото обвинение обаче единствените доказателства са местонахождението на GSM апарат в една и съща клетка и скоро делото е прекратено.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

До средата на 2007 година Георги Стоев издава книги в Издателска къща Световит. При създаването на трите книги за СИК голяма помощ му оказват Славея Иванова и Христо Калчев. Романите му имат преди всичко документален характер.

Издадени книги на Георги Стоев са:

(2006)

 • ВИС (Световит)
 • ВИС-2 (Световит)

(2007)

 • СИК Книга първа (Световит)
 • СИК Книга втора (Световит)
 • СИК Книга трета (Световит)
 • На пилона (Световит)
 • BG Кръстника (Ню Медиа Груп) - Истинската история на Маджо
 • BG кръстника 2 (Ню Медиа Груп) - Маргина, Бойко и другите

(2008)

 • BG Кръстника 3 (Ню Медиа Груп) - Любен Гоцев — истинският Кръстник
 • Имало едно време на Изток (Ню Медиа Груп)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. "Разпитват героите от романите на убития Георги Стоев", news.ibox.bg, 08.04.2008 г.
 2. Ирена Николова, "Галев искал пари, получил куршуми", в. "Труд", 24.07.2010 г.
 3. http://bulgaria.actualno.com/news_158503.html