Георги Хаджиниколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Хаджиниколов
Български майстор-часовникар

Роден
Починал
София, България

Националност Флаг на България България

Георги Хаджиниколов е български часовникар, майстор на часовници на часовникови кули, създател на първата българска фабрика за часовници.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Георги Константинов Хаджиниколов е роден на 29 януари 1892 г. в Дупница. Баща му колекционира часовници, откъдето и той се влюбва в механизмите и колекционира машини за измерване на времето. Заминава за Швейцария, където става първият българин завършил специално часовникарско образование в страната.[1] Завръща се в България и започва да практикува часовникарския занаят. През 1920 г. Основава първата часовникарска кооперация „Зора“. Организира курсове по часовникарство. Кооперацията издава първото специализирано издание „Часовникарски преглед“. Десет години по-късно създава първата (и единствена) в България фабрика за часовници „Гномон“. Името означава мачтата на слънчевите часовници, чиято сянка показва времето.

Фабрика Гномон произвежда стенни и каминни часовници, но силата и е в големите фасадни часовници, каквито се поставят на стени и кули на обществени сгради, гари, училища. Дело на Георги Хаджиниколов са известните часовници на църквата Св. Седмочисленици, на Александровска болница, на Търговско-банковата гимназия в Лозенец, Застрахователно дружество „Български феникс“ (дн. Агенция по заетостта) и др.

Но може би най-интересна е колекцията от изящните джобни часовници. Повечето от тях имат по три капака – сребърни или златни, според часовника. За да се види колко е часът, било достатъчно да се отвори първият. Другите били за красота, за тежест и за да пазят часовника от напрашване. Българите носели часовника в пояса, заедно с кесията и в много случаи до ножа и пищова.

По-късно Георги Хаджиниколов усвоява и производството на електрически часовници, които заменят механичните по гарите.

Част от огромната му колекция, събирана две поколения се намира в Националния политехнически музей, където дълги години е поддържал часовниците от сбирката на цар Фердинанд.

Направил е близо 70 механизма на часовникови кули из цялата страна. Негови са часовниците в Хасково (1938), Телиш (1974). Има няколко патента за изобретение.

Георги Хаджиниколов умира на 17 юни 1976 г. в София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]