Герб на Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Германия
Coat of arms of Germany.svg
Детайли
Гербоносец Flag of Germany.svg Федерална република Германия
Утвърден 20 януари, 1950
Герб на Германия в Общомедия

Гербът на Германия е официален държавен символ на Федерална република Германия. Представлява щит с изобразен черен орел с червени нокти на златно поле.

Федерален орел (версия без хералдичен щит)

Орелът може да се изобразява и без щит, тогава той се нарича федерален орел (нем. der Bundesadler) и има по-различни очертания.

История[редактиране | редактиране на кода]

Германският герб, черен орел на златно/жълто поле, е един от най-старите държавни символи в света. Датира още от времето на Карл Велики, който през 800 г. обновява римската традиция и я пренася във франкската държава, като приема символа на Римската империя – орела. Този орел, символ на императорската власт, се запазва и по времето на Свещената Римска империя. След обединението на Германия от 1871 до 1918 г. същият символ е използван като национален герб. След Първата световна война и обявяването на Ваймарската република националният герб на Германия придобива съвременния си облик. През 1935 г. Хитлер изменя герба, като поставя в ноктите на орела лавров венец, в който е изобразена свастика. След края на Втората световна война и формирането на Федерална република Германия е върнат Ваймарският орел, който вече се нарича Федерален орел. Той е запазен като национален символ и след Обединението на Германия през 1990 година.