Герб на Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Гърция
Coat of arms of Greece.svg
Други версии
Coat of arms of Greece (colour).svg
Версия на герба
Coat of arms of Greece military variant.svg
Детайли
Гербоносец Гръцка република
Утвърден 7 юни 1975
Щит на лазурно, сребърен кръст
Други елементи две маслинови клонки
Герб на Гърция в Общомедия

Гербът на Гърция представява бял кръст върху син щит, обграден с две маслинови клонки. Кръстът символизира принадлежността на страната към Православната църква, а маслиновите клонки – мира.

Емблемата е нарисувана или изтъкана върху шапките, униформите и копчетата на армията, полицията и силите за сигурност и др.

Гръцкият национален герб е предвиден в конституцията от 1 януари 1822 (след Освобождението) и приет на 15 март същата година.

На първоначалния национален символ на Гърция е изобразена богинята Атина и бухал. По времето на Йоанис Каподистриас, първият министър-председател на съвременна Гърция, като национална емблема е използван фениксът – символ на прераждането. При управлението на крал Отон I, кралският кръст, с два коронясани лъва, държащи герба с кралската корона, се превръща в национален герб на страната. С пристигането крал Георгиос I, баварският герб е заменен с датския. След като Гърция става република през 1924 националният герб съдържа само бял кръст на син фон. Датският герб се връща с възстановяването на монархията до 1967. Когато военната хунта, която управлява Гърция в периода 1967 – 1974 г. премахва монархията (на 1 юни 1973) фениксът, който е бил емблема на хунтата става естествен избор за герба, за да замести кралските елементи. С края на управлението на хунтата (1974 г.), фениксът е премахнат, като напомнящ за онези години.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]