Герб на Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Гърция
Други версии
Версия на герба
Детайли
ГербоносецГръцка република
Утвърден7 юни 1975
Щитна лазурно, сребърен кръст
Други елементидве маслинови клонки
Герб на Гърция в Общомедия

Гербът на Гърция представява бял кръст върху син щит, обграден с две маслинови клонки. Кръстът символизира принадлежността на страната към Православната църква, а маслиновите клонки – мира.

Емблемата е нарисувана или изтъкана върху шапките, униформите и копчетата на армията, полицията и силите за сигурност и др.

Гръцкият национален герб е предвиден в конституцията от 1 януари 1822 (след Освобождението) и приет на 15 март същата година.

На първоначалния национален символ на Гърция е изобразена богинята Атина и бухал. По времето на Йоанис Каподистриас, първият министър-председател на съвременна Гърция, като национална емблема е използван фениксът – символ на прераждането. При управлението на крал Отон I, кралският кръст, с два коронясани лъва, държащи герба с кралската корона, се превръща в национален герб на страната. С пристигането крал Георгиос I, баварският герб е заменен с датския. След като Гърция става република през 1924 националният герб съдържа само бял кръст на син фон. Датският герб се връща с възстановяването на монархията до 1967. Когато военната хунта, която управлява Гърция в периода 1967 – 1974 г. премахва монархията (на 1 юни 1973) фениксът, който е бил емблема на хунтата става естествен избор за герба, за да замести кралските елементи. С края на управлението на хунтата (1974 г.), фениксът е премахнат, като напомнящ за онези години.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]