Герб на Латвия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Латвия

Гербът на Латвия представлява щит, разделен на 3 части, съдържащи слънце на син фон, червен лъв на сребърен фон и грифон на червен фон. Върху щита има 3 златни звезди. Отстрани гербът има щитодържатели червен лъв и грифон , а под щита дъбови клонки са преплетени със знамето на Латвия.

Националният герб на Латвия е създаден при обявяването на независимост на страната на 18 ноември 1918 г. и съчетава символи на независимостта на латвийската държава със символи на исторически региони.

Слънцето в горната част на герба символизира независимостта на латвийския народ. Стилизирано изображение на слънцето е било използвано като отличителен знак на латвийските стрелци, наети в руската царска войска по време на Първата световна война. 17-те лъча на слънцето изобразяват 17-те области на Латвия. 3-те звезди над щита олицетворяват идеята за включване към обединена Латвия на историческите райони Видземе (Ливония), Латгале и Курземе-Земгале (Курландия и Семигалия). Червеният лъв символизира западните области на Латвия, а източните са представени от сребърен грифон.

Използването на герба на Латвия е определено със закон. Съществуват 3 варианта - голям, малък-разширен и малък вариант:

  • Големият вариант на герба се използва от президента, парламента, правителството и върховния съд, както и от дипломатическите представителства на страната.
  • Средният вариант се използва от парламентарните агенции, министерския съвет и правителствените организации под надзора на правителството.
  • Малкият вариант се използва от правителствените организации, общинските власти, образователните институции и на официални документи.