Герб на Латвия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Латвийската република
на латвийски: Latvijas Republikas ģerbonis
Coat of arms of Latvia.svg
Други версии
Latvijas Republikas papildinātais mazais ģerbonis.svg
средна форма на герба
Latvijas Republikas mazais ģerbonis.svg
малка форма на герба
Детайли
ГербоносецРепублика Латвия
Утвърден15 юли 1921 г.
Герб на Латвийската република в Общомедия

Гербът на Латвия представлява щит, разделен на 3 части, съдържащи слънце на син фон, червен лъв на сребърен фон и грифон на червен фон. Върху щита има 3 златни звезди. Отстрани гербът има щитодържатели червен лъв и грифон, а под щита дъбови клонки са преплетени със знамето на Латвия.

Националният герб на Латвия е създаден при обявяването на независимост на страната на 18 ноември 1918 г. и съчетава символи на независимостта на латвийската държава със символи на исторически региони.

Слънцето в горната част на герба символизира независимостта на латвийския народ. Стилизирано изображение на слънцето е било използвано като отличителен знак на латвийските стрелци, наети в руската царска войска по време на Първата световна война. 17-те лъча на слънцето изобразяват 17-те области на Латвия. 3-те звезди над щита олицетворяват идеята за включване към обединена Латвия на историческите райони Видземе (Ливония), Латгале и Курземе-Земгале (Курландия и Семигалия). Червеният лъв символизира западните области на Латвия, а източните са представени от сребърен грифон.

Използването на герба на Латвия е определено със закон. Съществуват 3 варианта – голям, малък-разширен и малък вариант:

  • Големият вариант на герба се използва от президента, парламента, правителството и върховния съд, както и от дипломатическите представителства на страната.
  • Средният вариант се използва от парламентарните агенции, министерския съвет и правителствените организации под надзора на правителството.
  • Малкият вариант се използва от правителствените организации, общинските власти, образователните институции и на официални документи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]