Герб на Молдова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Молдова
Coat of arms of Moldova.svg
Други версии
Arms of Moldova.svg
Детайли
ГербоносецРепублика Молдова
Утвърден13 юли 1990 г.
Предишни версииEmblem of the Moldavian SSR (1957-1981).svg
Герб на Молдова в Общомедия

Гербът на Молдова е хоризонтално пресечен щит, съставен от две полета – червено и синьо. В центъра на щита има глава на тур, между рогата на която са изобразени осемлъчна звезда, петлистна роза от дясна хералдическа страна и полумесец, обърнат и леко наклонен, от лява хералдическа страна. Всички елементи на щита са в златно (жълто). Щитът е поставен върху гърдите на орел, държащ в клюна си златен кръст (орел-кръстоносец), а в ноктите си: от дясно зелена маслинова клонка, а от ляво – златен скиптър.

Гербът е разположен в центъра на националното знаме на Молдова.

История[редактиране | редактиране на кода]

Герб с подобна форма и символика е известен още от 15 век – гербът на Княжество Молдова. Той обаче е имал слънце вместо роза. Слънцето и луната са символи, които често се срещат по монетите на античните даки. Осемлъчната звезда се смята за стар символ на мъдростта при даките. Главата на тур е хералдически символ на влашкия княз Басараб. Заедно с розата той е в герба на Бесарабска губерния, но с друго оцветяване и петолъчна звезда.

През пролетта на 1990 година Върховният съвет на Молдавската ССР обявява конкурс за създаване на проект за нов държавен герб. На 12 май 1990 е назначена комисия, в която влизат 13 депутати. Предложени са 130 проекта, от които шест са изпратени в Букурещ в националната хералдическа комисия.

Утвърден е проектът, представен от художника Георге Врабие. Заместник-председателят на комисията Мария Догару става съавтор на герба по, описвайки блазона. Тя предлага да се добави маслиновата клонка, като символ на стремежите на молдовския народ към мир. Първоначално орелът е бил поставен върху щит, подобно на герба на Румъния. Впоследствие щитът е премахнат.

На 2 ноември 1990 новият герб на Молдова е утвърден от Президиума на Върховния съвет на Молдовската ССР, а на 3 ноември на пленарно заседание на Върховния съвет за проекта на Врабие-Догару гласуват 243 депутати, двама „против“ и единадесет „въздържали се“.

Гербът е разположен в центъра на националното знаме на Молдова, което го отличава от румънското, андорското и това на Чад.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]