Герб на Молдова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Молдова
Други версии
Детайли
ГербоносецРепублика Молдова
Утвърден13 юли 1990 г.
Предишни версии
Герб на Молдова в Общомедия

Гербът на Молдова е хоризонтално пресечен щит, съставен от две полета – червено и синьо. В центъра на щита има глава на тур, между рогата на която са изобразени осемлъчна звезда, петлистна роза от дясна хералдическа страна и полумесец, обърнат и леко наклонен, от лява хералдическа страна. Всички елементи на щита са в златно (жълто). Щитът е поставен върху гърдите на орел, държащ в клюна си златен кръст (орел-кръстоносец), а в ноктите си: от дясно зелена маслинова клонка, а от ляво – златен скиптър.

Гербът е разположен в центъра на националното знаме на Молдова.

История[редактиране | редактиране на кода]

Герб с подобна форма и символика е известен още от 15 век – гербът на Княжество Молдова. Той обаче е имал слънце вместо роза. Слънцето и луната са символи, които често се срещат по монетите на античните даки. Осемлъчната звезда се смята за стар символ на мъдростта при даките. Главата на тур е хералдически символ на влашкия княз Басараб. Заедно с розата той е в герба на Бесарабска губерния, но с друго оцветяване и петолъчна звезда.

През пролетта на 1990 година Върховният съвет на Молдавската ССР обявява конкурс за създаване на проект за нов държавен герб. На 12 май 1990 е назначена комисия, в която влизат 13 депутати. Предложени са 130 проекта, от които шест са изпратени в Букурещ в националната хералдическа комисия.

Утвърден е проектът, представен от художника Георге Врабие. Заместник-председателят на комисията Мария Догару става съавтор на герба по, описвайки блазона. Тя предлага да се добави маслиновата клонка, като символ на стремежите на молдовския народ към мир. Първоначално орелът е бил поставен върху щит, подобно на герба на Румъния. Впоследствие щитът е премахнат.

На 2 ноември 1990 новият герб на Молдова е утвърден от Президиума на Върховния съвет на Молдовската ССР, а на 3 ноември на пленарно заседание на Върховния съвет за проекта на Врабие-Догару гласуват 243 депутати, двама „против“ и единадесет „въздържали се“.

Гербът е разположен в центъра на националното знаме на Молдова, което го отличава от румънското, андорското и това на Чад.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]