Герб на Третия райх

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гербът на Третия райх
Гербът на Третия райх и на НСДАП
Емблеми-гербове на римски легиони

Гербът на Третия райх (на немски: Reichsadler) или на Германската империя (1933-1945) се състои от черен пруски орел който е сграбчил в ноктите си лавров венец от дъбови листа със свастика в него.

След като НСДАП ( Национал-социалистическата Германска Работническа Партия ) идва на власт през 1933 г. в Германия, орелът в герба на Ваймарската република се запазва като държавен символ до 1935 година. Титулярът на нацистката ( национал-социалистическата) партия Адолф Хитлер настоява за държавен символ да се използва емблемата на стария черен пруски орел взаимстван от партията, държащ в ноктите си стилизиран дъбов лавров венец със свастика в центъра. Разликата между черния орел на НСДАП и имперския орел е, че първия гледа наляво, а втория - надясно.

След 1935 г. нацистите налагат обърнатия надясно свой партиен символ като национална емблема-герб. Новата версия на орела символизира империума и държавата и се нарича вече имперски орел (на немски: Reichsadler), за да може да се разграничава от партийния орел (на немски: Parteiadler). По този начин национален герб на империята става емблемата на НСДАП, взаимствала стилизирано стария черен пруски орел, в сила от 5 ноември 1935 г. С допълващ декрет на фюрера от 7 март 1936 г. са извършени доуточнения за разперените криле на черния пруски орел и стилизирането на лавровия венец от дъбови листа, като се указва, че главата на орела е обърната надясно, а не като на партийния - наляво.

Главният символ на Третия Райх представен от орела символизира старото имперско хилядолетно наследство на Свещената Римска империя, като черния орел в Кралство Прусия - наследник на Тевтонския орден, се асициира с основополагащия римски принцип на правото - в превод на немски Jedem das Seine. Лавровият венец е онзи който държи робът над триумфаторът в процесията по Виа Сакра, нашепвайки му в ухото:

((la)) Memento mori! Memento te hominem esse! Respice post te! Hominem te esse memento!
Помн̀и, че си смъртен! Помн̀и, че си само човек! Огледай се наоколо! Не забрявай този момент!

Свастиката в центъра на лавровия венец от дъбови листа символизира централната геополитическа идея на Третия райх - обединение на ариийския ареал под общ герб и общ флаг като знаме (виж Карл Хаусхофер).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Norbert Weyss: Der Doppeladler – Geschichte eines Symbols. In: Adler Heft 3, 1986, S. 78 ff.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]