Герб на Южен Судан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Южен Судан
px
Детайли
Гербоносец Южен Судан
Утвърден юли 2011 г.
Щит африкански щит
Щитодръжци африкански орел рибар
Девиз Justice, Liberty, Prosperity
Употреба Официални документи и писма на Южносуданското правителство

Гербът на Южен Судан е официално приет през юли 2011 годинa, малко преди обявяване на независимостта на страната. През април 2011 проектът за герб е бил предложен от правителството на автономния регион, който в последствие е одобрен от парламента на Южен Судан. Гербът представлява африкански орел риболовец, на чиито гърди има златен традиционен африкански щит с кръстосани копия. Орелът гледа на дясна хералдична страна, а в ноктите си държи златна лента с надпис Republic of South Sudan. Между щита и златната лента има бяла лента, на която е изписан националният девиз Justice, Liberty, Prosperity. Гербът на Южен Судан е поставен и на държавния печат на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Емблемата на Южен Судан е създадена след Споразумението за общ мир от 2005 г. В средата ѝ е поставен герба на Судан, представляващ птица-секретар с две девизни ленти - националното мото „Нашата победа“ (Our Victory) и „Република Судан“ (Republic of the Sudan),[1] обграден от надписа „Правителство на Южен Судан“ (Government of Southern Sudan) и съкращението „ПНЮС“ (GOSS).[2]

В последствие е предложен друг дизайн за герб на Южен Судан. Той е подобен на тези на съседните държави Кения и Уганда. Съдържа традиционен африкански щит със цветовете от Южносуданското знаме, зад който са кръстосани две африкански копия. Щитодръжци са китоглава чапла и носорог. На постаментът са изобразени местни земеделски култури и водите на река Нил, а девизът най-отдолу гласи: „Справедливост, равенство, достойнство“.[3] [4] [5] През април 2011 правителството на Южен Судан предлага нов проект, който е одобрен през юли същата година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.goss-online.org/magnoliaPublic/en/about/symbols.html
  2. https://archive.is/20120529192511/www.gossmission.org/goss/
  3. http://www.goss.org.za/
  4. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=58318559
  5. http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//110107/481/urn_publicid_ap_org_ee4d0b62b87e4a21a4e0debda3b85c80/