Герб на Южен Судан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Южен Судан
Coat of arms of South Sudan.svg
Детайли
Гербоносец Южен Судан
Утвърден юли 2011 г.
Щит африкански щит
Щитодръжци африкански орел рибар
Девиз Justice, Liberty, Prosperity
Употреба Официални документи и писма на Южносуданското правителство
Герб на Южен Судан в Общомедия

Гербът на Южен Судан е официално приет през юли 2011 година, малко преди обявяване на независимостта на страната. През април 2011 проектът за герб е бил предложен от правителството на автономния регион, който впоследствие е одобрен от парламента на Южен Судан. Гербът представлява африкански орел риболовец, на чиито гърди има златен традиционен африкански щит с кръстосани копия. Орелът гледа на дясна хералдична страна, а в ноктите си държи златна лента с надпис Republic of South Sudan. Между щита и златната лента има бяла лента, на която е изписан националният девиз Justice, Liberty, Prosperity. Гербът на Южен Судан е поставен и на държавния печат на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Емблемата на Южен Судан е създадена след Споразумението за общ мир от 2005 г. В средата ѝ е поставен герба на Судан, представляващ птица-секретар с две девизни ленти – националното мото „Нашата победа“ (Our Victory) и „Република Судан“ (Republic of the Sudan),[1] обграден от надписа „Правителство на Южен Судан“ (Government of Southern Sudan) и съкращението „ПНЮС“ (GOSS).[2]

Впоследствие е предложен друг дизайн за герб на Южен Судан. Той е подобен на тези на съседните държави Кения и Уганда. Съдържа традиционен африкански щит с цветовете от Южносуданското знаме, зад който са кръстосани две африкански копия. Щитодръжци са китоглава чапла и носорог. На постаментът са изобразени местни земеделски култури и водите на река Нил, а девизът най-отдолу гласи: „Справедливост, равенство, достойнство“.[3][4][5] През април 2011 правителството на Южен Судан предлага нов проект, който е одобрен през юли същата година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]