Герман Миовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герман Миовски
български журналист
Роден
12 май 1933 г. (86 г.)
Научна дейност
Област История

Герман Миовски е български журналист, краевед и преводач.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Герман Миовски е роден на 12 май 1933 година в преспанското село Пъпли или Левконас. По време на Гръцката гражданска война през 1948 година е изведен с други деца бежанци в страните от Социалистическия лагер. Настанен е в детски дом в Синая, Румъния, а през 1952 година се премества в София, България. През 1956 година завършва педагогическо училище за начални учители, а през 1961 година завършва Факултета по журналистика на Софийския университет. Между 1961 - 1976 година работи като журналист в Главна дирекция „Предавания за чужбина - Балкански страни“ на Радио София, а между 1976 - 1983 година е заместник главен редактор в отдел „Балкански страни“ в София прес, като отговаря за Гърция и Кипър.

Превежда от български на гръцки романите „Време разделно“ на Антон Дончев, „Антихрист“ на Емилиян Станев, стихосбирките „Честен кръст“ и „Вечерен тромпет“ на Борис Христов, стихотворението „Септември“ на Гео Милев и други. От гръцки на български превежда стихосбирките „Така е, братко, както си го казал“ и „Осемнадесет малки песни за горестната родина“ на Янис Рицос. През 2010 година издава книгата „Пепелища на времето (История, бит и култура на село Пъпли в Самуилова Преспа)“[1][2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „История на България“         Портал „История на България          Портал „Гърция“         Портал „Гърция