Героите на Олимп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Героите на Олимп
The Heroes of Olympus
Изчезналият герой
Синът на Нептун
Знакът на Атина
Домът на Хадес
Кръвта на Олимп
АвторРик Риърдън
ДържаваFlag of the United States.svg САЩ
Езиканглийски
Жанрфентъзи
Издадена2010 – 2014
Издадена в България2011 – 2014
ПреводачАлександър Драганов
Илюстратор на корицаДжон Роко

„Героите на Олимп“ е втората поредица от книгите на писателя Рик Риърдън за полубога Пърси Джаксън.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

В нея историята за полубога Пърси Джаксън продължава с нови мистерии и предизвикателства, които засягат него и неговите приятели. В книгите се появяват нови герои (Джейсън Грейс, Пайпър Маклийн, Лио Валдес, Франк Занг и Хейзъл Левеск), които са принудени да се справят с ужасните чудовища, разрушаващи света на простосмъртните. Злата Гея се пробужда и иска да унищожи целия свят. Пърси и Анабет пропадат в Тартара, където ги очакват много опасности. Там те срещат стария си приятел Боб (титан, срещу който Пърси се изправя в „Дневниците на героя“). Двата лагера, Римски и Гръцки, се готвят за война и само Атина Партенос може да възвърне мира. Поредицата е една от най-обичаните в света и има хиляди почитатели.

Поредицата включва петте книги:

  1. Изчезналият герой
  2. Синът на Нептун
  3. Знакът на Атина
  4. Домът на Хадес
  5. Кръвта на Олимп

Сюжети[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ в „Героите на Олимп“ се разказва по равно за римската митология и за древногръцката.

  1. В „Изчезналият герой“ Пърси Джаксън изчезва и римският претор Джейсън (син на Юпитер) бива пращан от Хера с изтрити спомени, ако си иска спомените трябва да спаси богинята заедно с новите си приятели Лио Валдес (син на Хефест) и Пайпър Маклийн (дъщеря на Афродита).
  2. В „Синът на Нептун“ става дума как Пърси Джаксън (с отнети спомени от Хера или в случая Юнона) отива в римския лагер и тръгва на поход с новите си приятели Франг Занг (син на Марс) и Хейзъл Левеск (дъщеря на Плутон), за да спрат Алкионей.
  3. В „Знакът на Атина“ се разказва за първата част от пътя към древните земи на седмината от пророчеството (Лио, Джейсън, Пайпър, Хейзъл, Франк, Анабет и Пърси) в Рим и началото на пътешествието на Анабет и Пърси в Тартара.
  4. В „Домът на Хадес“ екипът се разделя – едни отиват в Тартара, а други в дома на Хадес, където Франк става претор. Също така от там почва пътуването на Рейна, Тренер Хедж и Нико из сенките до гръцкия лагер.
  5. В „Кръвта на Олимп“ всичко завършва благополучно, Нико и приятелите му занасят статуята на време, като по пътя ги преследва Орион. Другите също успяват и побеждават Гея, а плановете на Октавиан за пълно римско господство изгарят с него, Гея и онагрите му. А Лио е възкресен на Огигия и взема Калипсо със себе си в смъртния свят.