Гигантска белоколенеста тарантула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Гигантска белоколенеста тарантула
(Pet) Brazilian whiteknee tarantula (Theraphosidae, Acanthoscurria geniculata) (36668450563).jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Arachnida Паякообразни
разред: Araneae Паяци
подразред: Mygalomorphae
семейство: Theraphosidae Тарантули
род: Acanthoscurria
вид: Acanthoscurria
geniculata
Гигантска
белоколенеста
тарантула
Научно наименование
Уикивидове Acanthoscurria geniculata
Koch, 1841[1]
Синоними
  • Mygale geniculata
  • Scurria geniculata
гигантска белоколенеста тарантула в Общомедия

Гигантската белоколенеста тарантула (Acanthoscurria geniculata) е вид от семейството на тарантулите, който естествено обитава горите на Бразилия. Нарича се така заради контрастните бели ивици разположени по ставите на краката, черни на цвят. Видът е с големи размери, с бърз темп на растеж и за 3-4 години достига полова зрелост и разкрач от 22 cm при женските и малко по-малко при мъжките.

Белоколенестите тарантули са много ценени като домашни любимци заради техните размери, издържливост и ярка контрастна окраска. Те проявяват умерено защитно поведение, като отделяните при стрес парливи косъмчета могат да причинят сериозно дразнение върху човешката кожа. Когато бъдат провокирани този вид паяци могат да хапят, въпреки че не прибягват често до тази дефанзивна тактика. Отровата им не се смята за медицински проблем, но поради големите им телесни размери и ухапването може да бъде с големи размери.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Brazilian whiteknee tarantula“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 26 април 2012, дата на проверка: 22 октомври 2013