Гийом дьо Поатие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гийом дьо Поатие
херцог на Аквитания и трубадур
William IX of Aquitaine - BN MS fr 12473.jpg
Роден: 22 октомври 1071 г.
Починал: 10 февруари 1126 г.
(на 54 г.)

Гийом IX дьо Поатие (на окситански: Guilhèm de Peitieus; 22 октомври 1071 – 10 февруари 1126) е херцог на Аквитания и Гаскония, както и граф на Поатие. Той е първият известен трубадур.

Биография[редактиране | edit source]

Гийом IX дьо Поатие е син на Гийом VIII Аквитански от неговата трета съпруга Хилдегард от Бургундия. Раждането му е причина за голямо празненство в аквитанския двор, но църквата го разглежда като незаконнороден поради по-ранни разводи на баща му и кръвното родство на родителите му. Това принуждава баща му да се отправи на поклонение в Рим и да потърси папско одобрение на третия си брак и законност за младия Гийом.

Гийом наследява херцогството на петнадесетгодишна възраст след смъртта на баща си. През 1088, когато е само на шестнадесет години, Гийом сключва брак с първата си съпруга, Ерменгард, дъщерята на Фулк IV от Анжу. По всеобщо мнение тя е красива и образована, но страда от внезапна смяна на настроенията — от оживеност към намусеност. През 1091 г. след като не успява да зачене дете, тя е върната на баща си, а бракът е анулиран.

През 1094 той встъпва в нов брак с Филипа, дъщеря и наследничката на Гийом IV от Тулуза. От нея има двама сина и пет дъщери, включително и неговия бъдещ наследник, Гийом X. Неговият втори син, Раймонд, става по-късно Принц на Антиохия в Свещената Земя, а неговата дъщерия Агнеса встъпва в брак първо с Аймери V Туарски, а после с Рамиро II Арагонски, установяйки роднински връзки с управляващата династия.