Гиюр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Гиюр (на иврит: גיור‎) е понятие, с което се обозначава приемането на юдаизма от неевреи, които желаят да бъдат разпознати като пълноправни членове на еврейската общност. Гиюр е както религиозно действие, така и израз на свързаност с евреите. Гиюр понякога се изпълнява, за да се разсеят съмненията, че даден човек не е евреин.

Процедурата зависи от конкретната юдейска деноминация, която легитимира процеса, и нейните ритуални и други изисквания. Приемане на юдейството в съгласие с обичаите на една деноминация обаче не гарантира признаване му от друга деноминация, т.е. деноминациите запазват самостоятелност по отношение на признаването на гиюр.

Не е задължително човек да премине формално в юдейската вяра, за да възприеме вярванията и практиките, характерни за юдеите. В юдаизма такъв тип хора се наричат „праведни неевреи“. Има различни групи, които са възприели еврейски обичаи и практики, без да са преминали официално през гиюр. Такива са например съботяните в Русия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Conversion to Judaism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.