Главен равин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Главният равин е титла, която носят религиозните лидери на еврейските общности в страна или голям град. В някои страни равинският лидер се назначава от местните светски власти. От 1911 г. Израел има двама главни равини — по един за двете общности - ашкенази и сефаради.

Градове с големи еврейски общности също могат да имат свои собствен главен равин, това е особено силно изразено в Израел, но също така е доскорошна практика в по-големите еврейски градски центрове в Европа отпреди Втората световна война и създаването на Израел. В Северна Америка отделни градски центрове рядко са имали главен равин, въпреки че има и изключения като Монреал, който има двама главни равини — по един за двете главни еврейски общности — ашкенази и сефаради.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chief Rabbi“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.