Глад в Поволжието (1921 – 1922)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Труповете на умрели от глада през декември 1921 г. в Бузулук. За разлика от средновековния масов глад, гладът в Поволжието е резултат от съзнателна човешка дейност.

Гладът в Поволжието в годините 1921 – 1922 е резултат от участието на Русия в Първата световна война; избухналите и в резултат от войната Февруарска революция и Октомврийска революция; Руската гражданска война и чуждата интервенция в Русия.

Поволжието в годините 1921 – 1922 е под контрола на болшевиките, което обстоятелство от своя страна захранва различни пропаганди. Районите обхванати от глад се простират от Южен Урал до цялото Поволжие, глада достига своя пик през есента на 1921 г. – пролетта на 1922 г., въпреки случаите на масов глад в някои региони, записани още от есента на 1920 г. – до началото на лятото 1923 г. Според официалната съветска статистика, гладът засяга териториите на общо 35 бивши руски губернии в Поволжието, Южна Украйна, Крим, Башкирия, частично Казахстан, Урал и Западен Сибир, като обхванатото от глада общо население е 90 милиона души, от които пряко засегнати са най-малко 40 милиона (а според официалните съветски статистики от това време – 28 милиона). [1]

Броят на жертвите на глада възлиза на около 5 милиона души. В борбата срещу глада, съветското правителство не се свини да иска и приема чуждестранна помощ от така наречените капиталистически страни, в т.ч. САЩ, като на американски капитали са предоставени многобройни концесии на природните богатства на територията на бившата Руска империя, вкл. и най-вече в Сибир. Гладът се превръща за новата съветска власт в удобно извинение за масирана пропагандна атака срещу православната църква, под прикритието на която са секвестирани многобройни църковни имоти и е нанесен фатален удар срещу духовните устои и опора на руския народ. [1]

Главният идеолог на националсоцилизма Алфред Розенберг (бивш руски офицер) в своето най-популярно произведение „Митът на XX век“ обвинява за социалните събития в Русия от началото на XX век – управляващата САЩ върхушка, като пряко зависима от Уолстрийт.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Революция и гражданская война в России: 1917 – 1923 гг. Энциклопедия в 4 томах. Т. 1. 2008. ISBN 978-5-273-00561-7.