Глория Макапагал-Оройо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Глория Макапагал-Оройо
Maria Gloria Macaraeg Macapagal Arroyo
филипински политик
Родена
5 април 1947 г. (77 г.)
Сан Хуан, Филипини

РелигияКатолическа църква
Учила вДжорджтаунски университет
Политика
ПартияЛакас
Вицепрезидент
30 юни 1998 – 20 януари 2001
Президент
20 януари 2001 – 30 юни 2010
Семейство
СъпругХосе Мигел Аройо (август 1968)

Подпис
Уебсайтwww.macapagal.com/gma
Глория Макапагал-Оройо в Общомедия

Глория Макапагал-Оройо (на тагалог: Gloria Macapagal Arroyo) е филипински политик, 14-и президент на Филипините. Тя е втората жена-президент на страната и е дъщеря на бившия филипински президент Диосдадо Макапагал.

Като професор по икономика, Глория Оройо влиза в правителството през 1987 г. като помощник-секретар, а по-късно и заместник-министър в Министерство на търговията и промишлеността, по покана на тогавашния президент Корасон Акино. Тя е сенатор от 1992 до 1998 г. Обмисля да се включи в президентската надпревара през 1998 г., но е убедена от тогавашния президент Фидел Рамос и ръководителите на партията Лакас – християн-мюсюлман демократи да се кандидатира за вицепрезидент заедно с кандидат-президента на партията Хосе де Венеция. Въпреки че последният губи изборите за президент от популярния бивш актьор Джоузеф Естрада, Глория Оройо печели надпреварата за вицепрезидентския пост с голяма преднина пред партньора на Естрада – сенатор Едгардо Ангара, събирайки двойно повече от неговите гласове.

Вицепрезидентският мандат на Оройо започва на 30 юни 1998 г. Тя е първата жена-вицепрезидент на Филипините. Назначена е от Естрада едновременно и на поста министър на социалните грижи и развитието. През октомври 2000 г. напуска министерския пост и се дистанцира от президента Джоузеф Естрада, който бива уличен в корупция и изправен пред процедура по импийчмънт.

На 20 януари 2001 г., след дни на политическа нестабилност и народно недоволство, Естрада вече е свален от власт и Върховният съд обявява президентския пост за вакантен. Армията и Националната полиция оттеглят подкрепата си. По обяд Глория Оройо полага клетва като президент пред председателя на Върховния съд Хиларио Давиде. По ирония на съдбата Глория Оройо и Джордж Уокър Буш встъпват в длъжност като президенти в един и същи ден.

Оройо често е обвинявана в авторитаризъм и че е прекалено проамерикански ориентирана. Основни политически опоненти са ѝ ислямистките бунтовници от южните части на страната, които се стремят към независимост на ислямските острови.