Големия брат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Големия брат
герой на Джордж Оруел
от 1984 (книга)
1984-Big-Brother.jpg
Характеристики
Описание загадъчен диктатор в Океания
Големия брат в Общомедия

Големия брат (на английски: Big Brother) е литературен герой от романа 1984 на британския писател Джордж Оруел. Той е загадъчен диктатор в Океания – тоталитарна държава, доведена до своята логична завършеност, в която управляващата Партия упражнява тотален контрол над жителите в името на своите интереси.

Големият брат е представян като мъжко лице, което те гледа право в очите. Той е навсякъде – върху плакатите по улиците, по телевизионните екрани. Името му е скандирано на масовите сбирки на Партията. В това общество всеки е под пълно наблюдение от властта, предимно чрез телевизионните екрани („телекрани“). На хората непрекъснато им се напомня това с фразата „Големия брат те наблюдава“, която е в основата на държавната пропагандна машина.

Големият брат говори с прости, кратки и ясни фрази, разбираеми за всеки. Решителността му е несломима; думата му е безпрекословен закон за всички. Уважението и възхищението от него са задължителни за всекиго. Предаността към него е предусловие за съществуването.

След отпечатването на книгата Големия брат става нарицателен образ на тоталитарната, потисническа и полицейска държава. Изразът „Големия брат те наблюдава“ устойчиво влиза в много световни езици. (От него произхожда името на телевизионната игра „Биг Брадър“.)

Всъщност, в романа не става ясно дали Големия брат съществува наистина или той е измислен от тоталитарната власт. „Негова“ реч бива написана от главния герой Уинстън Смит, за да запълни място, в издаден отдавна брой на вестник, останало празно след изтриването от съществуване на едно „нелице“. (Така в 1984 наричат човек, станал нежелателен за властта, всяка следа от който трябва да бъде унищожена.) Подривната книга, номер едно в света на 1984, приписвана на архи-врага Емануил Голдщайн, се оказва написана всъщност от члена на Партядрото О'Брайън и група негови колеги, като вид провокация и примамка за свободомислещи.

Когато по-късно Уинстън Смит е арестуван, неговият разпитвач О'Брайън, описва Големия брат като личност, която никога няма да умре. Когато Смит пита, дали Големия брат съществува, О'Брайън отговаря, че Големия брат е „въплъщение на Партията“ и той ще съществува, докато Партията съществува.