Големи пясъчни дюни (национален парк)

Големи пясъчни дюни
Great Sand Dunes National Park and Preserve
37.7328° с. ш. -105.5122° и. д.
Местоположение в САЩ
МестоположениеСъуач и Аламоза, Колорадо
Най-близък градАламоза, Колорадо
Площ342,6 km2
Създаден13 септември 2004
Посетители258 660 (2006)
УебсайтОфициална страница
Големи пясъчни дюни в Общомедия

Националният парк и резерват Големи пясъчни дюни (на английски: Great Sand Dunes National Park and Preserve) е национален парк в щата Колорадо, САЩ. Разположен е на територията на окръзите Аламоза и Съуач на площ от 340 km². Отначало съществува като национален монумент от 1932 година, обявен е за национален парк на 13 септември 2004 година.

Това са най-високите дюни в Северна Америка, достигат височина от 230 m. Формирани са от пясъчни и почвени отлагания на реката Рио Гранде и нейните притоци в долината Сан Луис. Западните ветрове в продължение на много години са навявали тези частици от речните отлагания. Този процес продължава и до днес и всъщност формата на дюните се мени непрекъснато.

В парка се намират също така алпийски езера и тундра, 6 върха над 3940 m, гори от смърч и бор, големи тревни площи и блатисти местности. Всички те са предпоставка за разнообразна флора и фауна.

Причината за съществуване на дюните е влажността. Само няколко сантиметра под повърхността пясъкът е мокър. През тях преминават няколко ручей, ако те пресъхнат, дюните ще изчезнат.

Я националния парк и резерват Големи пясъчни дюни има област с черен пясък, където могат да се намерят залежи на магнетит и железен окис.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]