Голяма Шилерова награда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Голямата Шилерова награда“ (на немски: Grosser Schillerpreis) на Швейцарската фондация „Шилер“ е швейцарска литературна награда. Присъжда се от 1920 до 2012 г. на неравномерни периоди и от 1988 г. е с размер на 30 000 швейцарски франка. С Голямата Шилерова награда се отличава жизненото дело на швейцарски писатели от всичките четири езикови общности, чието творчество се откроява в рамките на швейцарската литература.

През 2012 г. Голямата Шилерова награда се присъжда за последен път; заменена е от Швейцарски литературни награди, сред тях Grand Prix Literatur, които Федерацията присъжда след 2012/13 г.

Както преди Швейцарската фондация „Шилер“ присъжда отличия за цялостно творческо дело и за отделни творби, а също поощрителни награди, различни според четирите швейцарски езикови области.

Носители на наградата (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Grosser Schillerpreis“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.