Голям мравояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Голям мравояд
Myresluger2.jpg
Giant anteater at MAV-USP.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
клас: Mammalia Бозайници
разред: Pilosa
семейство: Myrmecophagidae Мравояди
род: Myrmecophaga Големи
мравояди
вид: Myrmecophaga
tridactyla
Голям
мравояд
Научно наименование
Уикивидове Myrmecophaga
(Linnaeus, 1758)
Уикивидове Myrmecophaga tridactyla
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Giant Anteater area.png
Голям мравояд в Общомедия

Големият мравояд (Myrmecophaga tridactyla) е най-големият по размер представител на групата на непълнозъбите. Той обитава Южна Америка и води скитнически начин на живот. Живее както в сухи, така и в блатисти райони и е отличен плувец. Храни се предимно с термити или с мравки. Дължината му е 1,6-2,5 m, височината достига 60 cm, масата му е 30-50 кг и живее до 15 години.

Той се придвижва само по земята и не умее да се катери по дървета. Има дълги нокти на крайниците, с които се защитава от враговете си. Езикът му е дълъг 60 cm и с него улавя всеки ден около 30 000 насекоми.

Той има огромни слюнни жлези, които му помагат да хване и изяде термити.Използвайки големите си нокти, животно прави дупка в термитника, за да може да подаде вътре тръбовидната си уста.Мравоядът не отделя повече от 3 минути на всеки термитник.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Miranda, F. & Medri, I. M.. Myrmecophaga tridactyla. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 2 юли 2011. (на английски)