Голям мравояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голям мравояд
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Pilosa
семейство:Мравояди (Myrmecophagidae)
род:Големи мравояди (Myrmecophaga)
вид:Голям мравояд (M. tridactyla)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Обхват на вкаменелости
Голям мравояд в Общомедия
[ редактиране ]

Големият мравояд (Myrmecophaga tridactyla) е най-големият по размер представител на групата на непълнозъбите. Той обитава Южна Америка и води скитнически начин на живот. Живее както в сухи, така и в блатисти райони и е отличен плувец. Храни се предимно с термити или с мравки. Дължината му е 1,6-2,5 m, височината достига 60 cm, масата му е 30-50 кг и живее до 15 години.[2]

Той се придвижва само по земята и не умее да се катери по дървета. Има дълги нокти на крайниците, с които се защитава от враговете си. Езикът му е дълъг 60 cm и с него улавя всеки ден около 30 000 насекоми.

Той има огромни слюнни жлези, които му помагат да хване и изяде термити. Използвайки големите си нокти, животно прави дупка в термитника, за да може да подаде вътре тръбовидната си уста. Мравоядът не отделя повече от 3 минути на всеки термитник.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Myrmecophaga tridactyla (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Miranda, F. & Medri, I. M. Myrmecophaga tridactyla // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 2 юли 2011. (на английски)