Гомфиди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гомфиди
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Водни кончета (Odonata)
подразред:Разнокрили (Anisoptera)
семейство:Гомфиди (Gomphidae)
Научно наименование
Rambur, 1842
Гомфиди в Общомедия
[ редактиране ]

Гомфидите (Gomphidae) са семейство насекоми от разред Водни кончета (Odonata) и обикновено се нарича клоно-опашати водни кончета. Семейството съдържа около 90 рода и 900 вида, като отделните видове могат да бъдат открити в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Австралия. [1] Името произлиза от подобното на клоново разширяване в края на опашката им. Това клоново разширение е обикновено по-слабо изразено при женските видове или изобщо липсва при някои видове.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името вероятно произлиза от латинското gomphus или gond, което означава „панта“.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Клубничетата имат малки, широко разделени сложни очи, прилика която споделят с Petaluridae и с damselflies. Очите са сини, тюркоазени или зелени на цвят. Гръдният кош на повечето видове е блед с тъмни ивици, а видът на ивиците често е наследствен. Те не притежават ярките метални цветове, които се срещат на повечето групи водни кончета и са най-често Камуфлаж, за да се избегне откриването им и да се вижда малка разлика между половете. [2] Възрастните стигат дължина от 40 до 70 mm.

Клубничетата са бързо летящи водни кончета с кратки периоди на активност. Те прекарват много време в покой, кацайки в поза предназначена за незабавно излитане при наличие на опасност.

Повечето клубничета се размножават в потоци, реки или езера. Нимфите се отличават с това, че имат плосък ментум, част от устата като техните антени имат само четири сегмента. Те се хвърлят в седимента на дъното на водата, подобно на нимфите от дракониста (Hagenius brevistylus) живеещи сред влажни кори и листа в края на водата. [3]

Родовете[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. New Hampshire PBS web article
  2. Paulson, Dennis. Dragonflies and Damselflies of the West. Princeton University Press, 2009. ISBN 1-4008-3294-2. с. 237.
  3. John L. Capinera. Encyclopedia of Entomology. Springer Science & Business Media, 2008. ISBN 978-1-4020-6242-1. с. 1245.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]