Гонда вода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гонда вода (лагер))
Направо към навигацията Направо към търсенето

Гонда вода е концентрационен лагер, създаден през януари 1941 година с постановление на Министерския съвет №3 в едноименната местност в Родопите. Намира се на 6 – 7 km от Асеновград и преди съоръжението се е ползвало като летовище за деца.[1]

В лагера са затваряни дейци на Българската комунистическа партия, Работническия младежки съюз и други противници на политиката на правителството на Богдан Филов. През юни 1941 година в лагера има 25 интернирани, а по-късно общият брой достига 162 души. През юни 1941 същата година близо до „Гонда вода“ е създаден женски отдел „Свети Никола“. Той е разположен в едноименната местност и в него са задържани 16 лагеристки. Организирани на военен принцип – във взводове и отделения, концлагеристите са принуждавани да работят в горското стопанство, при изграждането на пътища и в самия лагер. На 15 и на 31 август 1941 отряд от 70 души от бойните групи в района прави безуспешни опити да освободи интернираните. Впоследствие обаче десетки концлагеристи успяват да избягат и да се включат в партизанското движение в България.

През декември 1941 година „Гонда вода“ е закрит, но се преоткрива през пролетта на 1942 година. Тогава лагеристите са 50. През май 1943 година затворените в „Гонда вода“ са 59 души, а в „Свети Никола“, който е единственият женски лагер – 81.[1] Лагерът е официално закрит през есента на 1943 година, а интернираните са освободени.

Сред задържаните в лагера са Аврам Гачев, Венко Марковски, Велко Спанчев, Георги Узунов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Шарланов, Диню. История на комунизма в България. Том I. Комунизирането на България. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0543-4. с. 395.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „История на България“         Портал „История на България