Горска жаба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Горска жаба
Rana dalmatina01.jpg
Горска жаба
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Amphibia Земноводни
разред: Anura Безопашати земноводни
семейство: Ranidae Водни жаби
род: Rana Водни жаби
вид: R. dalmatina Горска жаба
Научно наименование
Уикивидове Rana dalmatina
Разпространение
Mapa Rana dalmatina.png
Подвидове
  • R. d. dalmatina
Горска жаба в Общомедия

Горската жаба (Rana dalmatina), наричана също горска дългокрака жаба, е земноводно от семейство Водни жаби (Ranidae). Сред жабите, срещащи се в България, тя прави най-дълги скокове, достигащи до 175 cm.

Горската жаба е зелено-кафява, задните ѝ крака са много дълги, муцуната ѝ е заострена, а точно зад окото има голямо видимо тъпанче.

Разпространение и биотоп[редактиране | редактиране на кода]

Горската жаба се среща в голяма част от Европа, достигайки черноморското крайбрежие на Мала Азия и Кавказ на изток.

В България е разпространена в цялата страна до надморска височина от 1500 m, с изключение на равнинните райони с голям дял на обработваните земи. Разпространен е подвидът R. d. dalmatina.

Горската жаба предпочита влажни местности, като крайречни ливади, широколистни гори и блата.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Горската жаба се храни главно с насекоми, които лови най-често през нощта. Гъстотата на популациите е ниска, в сравнение с тези на други жаби, като жълтокоремната бумка, голямата водна жаба или планинската жаба. Зимата прекарва под водата в горски водоеми и извори, като в някои случаи при зимуването се струпват десетки екземпляри на едно място.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният период на горската жаба е в самото начало на пролетта – края на февруари и началото на март. Тогава женските снасят 600 – 1400 яйца, разположени в плаващи топки от прозрачна слуз. Малките метаморфозират от юни до септември.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Горската жаба е защитена от Приложение II на Бернската конвенция и от Приложение II на Закона за биологичното разнообразие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Бешков, Владимир и др. Земноводни и влечуги в България. Пенсофт, 2002. ISBN 978-954-642-147-0.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rana dalmatina“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.