Горско Сливово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Горско Сливово
Кметството на Горско Сливово
Кметството на Горско Сливово
Общи данни
Население546 души[1] (15 септември 2022 г.)
7,8 души/km²
Землище70,028 km²
Надм. височина421 m
Пощ. код5557
Тел. код06943
МПС кодОВ
ЕКАТТЕ17244
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЛовеч
Община
   кмет
Летница
Красимир Джонев
(независим)
Кметство
   кмет
Горско Сливово
Иван Караиванов
(ГЕРБ)
Горско Сливово в Общомедия

Го̀рско Слѝвово е село в Северна България. То се намира в община Летница, област Ловеч. Разположено е на територията на Деветашкото плато.

Читалище „Развитие“, 1872 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

В горските площи има добри условия за добив на билки, горски плодове, гъби, орехи. В защитените природни територии основната цел е да се запази естествената обста­новка около съществуващите природни феномени и запазване на редките расти­телни видове. Общата площ на горския фонд на общината е 28 678,777 дка. Въпреки разнообразието и сравнително запазения вид на горските масиви, на територията на Летница не се развива дърводобивна и дървопреработвателна промишленост. Селското стопанство има потенциал да възвърне и подобри позициите си. Развитието на отрасъла би следвало да се свърже и с ново алтернативно развитие на култури в общината, освен производството на ягодоплодни. Към момента най-голям дял има производството на зърнени култури, малини и ягоди. Тези производства са структуроопределящи за икономиката на общината.

История[редактиране | редактиране на кода]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В Горско Сливово мирно съжителстват, солидарни към своите традиции, култура и религия, около 700 жители от два етноса – българи и турци. В селото има джамия. Църквата „Свети Георги“ е изписана от дебърски майстори.[2]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Едни от най-големите забелижетелности в Горско Сливово са Малката и Голямата Гарваница и язовир „Пустия“.

Повече за пещера Голямата Гарваница: От с. Горско Сливово, посока с. Кърпачево, вляво от асфалтовия път на около 1,5 км от центъра на селото има кариера. Пещерата се намира между кариерата (в дъното, към планината) и обслужващите постройки и съоръжения непосредствено до пътя.

Внушителен вход, оборудван със здрава метална стълба до дъното на отвеса. Слизайки от стълбата от дясната страна на около 10 м има малка зала с красиви образувания. Галериите на пещерата са изпълнени с наноси (глина и кал), носени от протичащите при дъждовете води. По централната галерия от лявата страна е „чешмата“ и единствената питейна вода, която намерихме в пещерата.

Пещерата завършва с кален сифон от чакъл и глина. Други пещери в Горско Сливово са Съсеците, Черната пещ, Черквата, Пропадналото, Глоговия въртоп, Герека и много други. За село Горско Сливово се знае, че в местността Свети Константин южно от селото местното население се е събирало на оброк – черковище.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Сборът на Горско Сливово е всяка година на 7 май. Организират го кметството и читалището на село Горско Сливово. Денят на самодееца се празнува на 1 март. Организират го читалищата от общината. Националният празник на България се празнува на 3 март. Организират го читалищата, училищата и общината. Денят на славянската писменост и култура се празнува на 24 май. Организират го читалищата, училищата и местната власт. Четвъртият общински преглед на художествената самодейност се празнува на 7 юни. Организират го читалищата от общината. Денят на будителите се празнува на 1 ноември. Организират го читалищата и училищата. Коледа се празнува на 25 декември. Организират я читалищата, училищата и местната власт. Нова година се празнува на 31 декември срещу 1 януари. Организират я читалищата, училищата и местната власт.

Друго културно събитие, което се провежда всяка година на 6 септември, е съборът на Деветашкото плато – „Девет песни от извора“[3], в местност Гарваницата на 2 км от село Горско Сливово.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Чудесно село с добре поддържан център, заобиколено от прекрасната природа на Деветашкото плато, където човек може да отдъхне от задухата на равнината. Непосредствено до читалището има функционираща чешма със студена вода, а наблизо се намират магазин и заведение, които работят и в почивните дни. На сградата на кметството е монтиран електронен часовник/термометър, по който може да бъде отчетена моментната температура. Изключително интересна е и пещерата Гарваница намираща се на около километър от селото по отлично асфалтираното шосе от с. Горско Сливово към с. Кърпачево.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]