Господин Тонев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Господин Тонев
български преподавател и преводач
Роден

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет
Политика
Професия преподавател, преводач и лектор
„Българска демократична общност“
Председател
Народен представител в:
XXXVIII НС   
Семейство
Деца 2

Господин Тончев Тонев е български преподавател, преводач и лектор на семинари за Социалното пазарно стопанство и за ценностните основи на политиката.

Основател, собственик и редактор на сайта „Ценности и общност“[1] – сайт за споделяне на ценностни представи и на различни възгледи за смисъла на общността.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Господин Тонев е роден на 29 ноември 1955 г. в Димитровград. Завършва средно образование в Немска езикова гимназия Бургас и германистика в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, специалност немска литература.

Женен с две деца.

Светоглед и политическа ориентация[редактиране | редактиране на кода]

Като политически светоглед споделя ценностите на персонализма, християндемокрацията и идеите на ценностния консерватизъм. Разработва и представя като лектор темите за духовните основи и главни принципи на концепцията Социално пазарно стопанство, възможността за прилагане принципите на този етично-стопански модел в България и темата за ценностните основи на политиката.

Редактор е на книги за началата и ценностите на християндемокрацията:

  • „Толерантността е душата на Европа“[2]– сборник с речи, статии и интервюта на федералния канцлер Ангела Меркел, съставителство и превод Господин Тонев, съвместно издание с фондация „Конрад Аденауер“, 2009 година. Сборникът предлага текстове за политическия възход на Ангела Меркел и откъси от нейни публични изказвания, в които тя излага убежденията си и ценностния фундамент на своята дейност като канцлер и председател на немския Християндемократически съюз.
  • „Какво ще спаси икономиката“[3] – Социалното пазарно стопанство на Лудвиг Ерхард и неговото значение за бъдещето. Господин Тонев, съставител и преводач на сборника, съвместно с фондация „Конрад Аденауер“, 2010 година. Сборникът предлага текстове на личности от различни сфери на немския обществен живот за същността и духовните основи на Социалното пазарно стопанство, за убежденията и политическата дейност на Лудвиг Ерхард.

Политическа активност[редактиране | редактиране на кода]

Депутат от парламентарната група на ОДС в 38-то Народно събрание, в периода 19972001 г. година. Член на комисията по образованието и науката.

Член на ръководството на СДС в периода 20022003 г. и 20052008 г. Председател на Българска демократична общност[4].

На 26 юли 2016 г. на пресконференция на Българска демократична общност е представено публично възванието „Чест и справедливост“ и се обявява кандидатурата на Господин Тонев за президент на републиката с кандидатурата за вицепрезидент Андрей Андреев. Кандидат-президентската двойка е регистрирана на 22 септември 2016 г. в ЦИК[5] за участие в изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември 2016 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]