Госта Шварк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Госта Шварк
датски композитор и бизнесмен
Роден: 14 септември 1915 г.
Починал: 11 март 2012 г. (96 г.)

Госта Ернст Пол Шварк (на датски: Gösta Ernst Poul Schwarck) (1915-2012) е датски композитор и бизнесмен. Известен е най-вече с дейността си като импресарио, за която е удостоен с титлата „доктор по музика“.

Госта Шварк е роден в семейството на художник, датски и немски произход, на 14 септември 1915 г. в североизточната част на Германия. Неговият баща е диригентът Ернст Пол Шварк и майка му оперна певица, Маргарита Бриан Шварк.

Активен е от началото на 1930-те насам, отначало като композитор, а по-късно като мениджър продажби, както и лидер на хор. В началото на 1950 и през десетилетието организира първият национален конкурс за красота в Дания и неговата организация става официален представител в Дания на конкурсите Мис Вселена, Мис Свят и Мис Европа. От 1957 г. насам той е международен импресарио за класически музикални събития чрез своята компания „International Concert Management“, по-късно известна като "Dr. Gösta Schwarck International".

През 2008 е удостоен с орден Свети Кирил и Методий за огромната му работа в организирането на концерти за няколко хиляди български музикални изпълнители през годините на Студената война и след това, общо 50 години.