Готланд (лек крайцер, 1933)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Готланд“
HMS Gotland (flygplanskryssare)
Лекият крайцер „Готланд“
Флаг Швеция
Клас и типлек крайцер
Следващ типлеки крайцери тип „Тре Крунур“
Предшестващ типняма
ПроизводителA. B. Gotaverken в Гьотеборг, Швеция.
Служба
Поръчан7 юни 1930 г.
Заложен1930 г.
Спуснат на вода14 септември 1933 г.
Влиза в строй14 декември 1934 г.
Изведен от
експлоатация
утилизиран на 1 май 1963 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост4750 t (стандартна);
5550 t (пълна)
Дължина134,8 m
Дължина по водолинията
130,0 m
Ширина15,4 m
Газене4,5 m
Броняпояс: 15 – 24 mm;
палуба: 25 mm;
кули ГК: 25 mm;
бойна рубка: 19 mm
Задвижване2 парни турбини De Laval;
4 водотръбни котли Penhoët
Мощност33 000 к.с. (24,6 МВт)
Движител2 гребни винта
Скорост27,5 възела
(50,9 km/h)
Далечина на
плаване
4000 морски мили при 12 възела ход;
Запас гориво: 800 t
Екипаж480 души
Кръстен в чест наостров Готланд
Въоръжение
Артилерия2x2 и 2x1 152-mm;
Зенитна артилерия1x2 и 2x1 76-mm;
1x2 и 4x1 25-mm
Минноторпедно
въоръжение
2x3 533 mm ТА;
до 100 мини
Самолети1 катапулт;
8 хидроплана[~ 1]
„Готланд“ в Общомедия

„Готланд“ (на шведски: HSwMS Gotland) e лек крайцер на Шведския флот. Построен в единствен екземпляр. Оригинален кораб – носител на хидросамолети.

История на създаването[редактиране | редактиране на кода]

Към идеята да се създаде специализиран­ авионосещ кораб ръководството на Шведския флот стига след провеждането на морски маневри през 1925 г. Първата стъпка в тази посока става преустройството в авиотранспорт на стария броненосец на бреговата отбрана „Dristigheten“. Едновременно с това започва проектирането на авионосен крайцер, съгласно първите проработки – 4500-тонен кораб с 27-възлов ход, въоръжен с шест 152-mm еднооръдейни установки и носещ 12 хидросамолета, за съхраняването на които­ се предвижда хангар. През януари 1927 г. исканията на Мор­ския съвет се променят в посока „универсализация“ на новия кораб – вече 152-mm оръдия е необходимо да са поместени в двуоръдейни кули, да се усилят средствата за ПВО и да се намери място за 2x3 533-mm ТА. За компенсация на новите изисквания се до­пуска отказ от хангара и съхраняването на самолетите открито на палубата. В проекта са внесени измененията, след което водоизместимоста нараства до 4800 t.

Поръчката за построяването на „Готланд“ е издадена на 7 юни 1930 г.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Универсалното предназначение на кораба налага отпечатък и на неговия външен вид: кърмовата третина на корпуса е отдадена за авиацион­ното въоръжение – платформа за съхранение на хидросамолетите, качена над горната палуба, вътящ се катапулт (първоначално се предполага те да са два, но в крайна сметка се ограничат с един) и кран за вдигане на машинините от водата. Кранът е поместен на самата кърма, а катапултът – близо до средната част на корпуса, непосредствено зад кърмовата кула на главния калибър (ГК). За транспортиране на самолетите от крана към катапулта по платформата са положени спе­циални релсови пътища. Щатния състав на авиогрупата по проек­т наброява 12 единици, но към момента на готовност на крайцера е съкратен до осем, а фактически на борда никога няма повече от шест.

Под навесната авиационна платформа по горната палуба има релси, на които в зависимост от типа може да има до 100 мини.

Артилерийското и торпедното въоръжение е концентрирано в средната част на корпуса. Броят на двуоръдейните 152-mm куполни установки, по сравнение с първоначалния проект, е намален от три на две – основно от финансови съобра­жения, тъй като в този случай нараства дължината на корпуса и, като следствие, неговата цена. За да се съхрани общият брой на стволовете от ГК, на „Gotland“ се връщат към архаичното казематно разположение на артилерията – 152-mm оръдия от ликвидираната трета кула са преместени в каземати, оборудвани в страните на носовата надстройка. Тези оръдия са два пъти по-малък ъгъл на възвишение, в сравнение с куполните (30° срещу 60°), и естествен­о с по-малка далечина на стрелбата.

В средната част на корпуса са и тритръбните ТА (в района на втория комин).

СЕУ на „Gotland“ е според възможностите унифицирана с приетата на разрушителите от типа „Goteborg“, главната разлика се заключава в увеличен­ия до четири брой на ПК и, съответно, по-голямата паропроизводителност. МО и КО са разположени ешелонно, при това поради силно изместената към носа кърмова 152 mm кула (което е направено, за да се създаде по-удобно настаняването на авиационното оборудване) нейните погреби се оказват затиснати между КО № 2 и МО № 2. Следствие от това е прекалено голямата разлика в дължините на валопроводите по десния и по левия борд.

Ограничените размери на „Gotland“ и обширната номенклатура на въоръженита не позволяват да се осигури на кораба някакво сериозно брониране; то е ограничено до противоосколъчно – дебелината на бронята никъде не надвишава 25 mm.

История на службата[редактиране | редактиране на кода]

Авиацията на борда на „Готланд“

В периода 1937 – 1938 г. на покрива на носовата кула на ГК е оборудвана плат­форма със сдвоен 25-mm автомат.

Към 1943 г. хидросамолетите Хаукер „Оспрей“, поставени още през 1934 – 1935 г., са без всякакво бойно значение. Всяка тяхна за­мяна би изисквала също и съществено преправяне на катапулта и останалото авиационно оборудване поради нарасналото тегло на новите хид­росамолети. С оглед на това, а също и поради нарасналите възможности на бреговата авиация от „Gotland“, е решено да се демонтира цялото авиационно въоръжение, едновременно с усилването на неговата ПВО. За това на освободената кърмова част на корпуса са разположени четири сдвоени 40-mm „бофорса“ и два сдвоени 20-mm авто­мата. Модернизацията завършва през април 1944 г.

Най-значимото събитие, свързано с „Готланд“ в годините на войната, става засичането от него през май 1941 г. на излизащия в Атлан­тика германски линеен кораб „Бисмарк“. Това съобщение, предадено от шведския крайцер, дава началото на една от най-драматичните опе­рации в морето – лова на „Бисмарк“.

Изключен от списъците на флота на 1 юли 1960 г. и на 1 май 1963 г. е продаден за скрап.

Коментари[редактиране | редактиране на кода]

  1. Всички данни са към 1939 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • А. В. Дашьян: Корабли Второй мировой войны, ВМС Польши и стран Скандинавии (Дании, Норвегии, Швеции и Финляндии)
  • Ненахов Ю. Ю. Энциклопедия крейсеров 1910 – 2005. – Минск, Харвест, 2007.
  • Патянин С. В. Дашьян А. В. и др. Крейсера Второй мировой. Охотники и защитники – М.: Коллекция, Яуза, ЭКСМО, 2007.
  • Conway’s All the World’s Fighting Ships, 1922 – 1945. – Annapolis, Maryland, U.S.A.: Naval Institute Press, 1996.
  • M. J. Whitley. Cruisers of World War Two. An international encyclopedia. – London, Arms & Armour, 1995.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Готланд (лёгкий крейсер)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​