Градска галерия за модерно и съвременно изкуство (ГАМ Торино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Градска галерия за модерно и съвременно изкуство на Торино (ГАМ)
Galleria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea di Torino (GAM)
Музеи в Италия
Входът на ГАМ Торино
МестоположениеТорино, регион Пиемонт
ТематикаХудожествена галерия, музей на модерното и на съвременното изкуство
Основан1895 г.
Работно време10 – 18 (вт., ср., пет – нед.), 13 – 21 (четв.)
(почивни дни: понеделник и вторник)
Допълнителна информация
АдресVia Magenta, 31 10128 – Torino
Телефон+39 0114429518
СайтОфициална страница
45.0651° с. ш. 7.6693° и. д.
Местоположение в Торино
Градска галерия за модерно и съвременно изкуство на Торино (ГАМ) в Общомедия

Градската галерия за модерно и съвременно изкуство на Торино, накратко ГАМ Торино (на италиански: Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea di Torino, GAM di Torino) е музей в град Торино, Северна Италия, посветен на модерното и на съвременното изкуство, задължително място за любителите на този вид изкуство.

История[редактиране | редактиране на кода]

Торино е първият град в Италия с музейна колекция от модерно изкуство и израз на това е създаденият през 1863 г. Градски музей. Колекцията първоначално се съхранява заедно с тази на антично изкуство в сграда близо до Моле Антонелиана.

През 1895 г. колекцията е преместена в построения за предходна изложба художествен павилион на днешния торински бул. Галилео Ферарис, където остава до 1942 г. Той е разрушен през Втората световна война и на негово място през 1959 г. е издигната сграда по проект на арх. Гофредо Боскети и Карло Баси, в която се помещава ГАМ и през 2021 г. В началото на 80-те год. на 20 век сградата е затворена за основен ремонт, при който изложбената ѝ площ е значително разширена и снабдена с модерна сградна инсталация. Музеят е повторно открит през 1993 г. Междувременно са реставрирани и много от творбите му.

Музейният комплекс обхваща зали за постоянната му колекция, за временни изложби, дидактически зали, художествена библиотека и фотографския архив на фондация „Торински музеи“. През септември 1999 г. ГАМ е преустроен, като на втория му етаж са разположени творбите от 19 век, а на първия – тези от 20 век. Открита е и богата видеотека.

От 2003 г. заедно с Градския музей на древното изкуство в Палацо Мадама, Музея на ориенталското изкуство и Средновековното селище и крепост ГАМ се опира на Фондация „Торински музеи“, която е техен куратор и управлява художeствените колекции на град Торино. Тя предлага общ билет за всички тях.

ГАМ предлага богат набор от инициативи: от големи изложби на италиански и международни художници до по-съвременни изследвания, посветени на младежта.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Kолекцията включва повече от 45 000 творби от 19 до 20 век: картини, скулптури, инсталации, фотографии, богата колекция от рисунки и една от най-важните европейски колекции от художествени филми и видеоклипове.

Музеят съхранява произведения на най-големите италиански художници на 19 век като Антонио Канова, Антонио Фонтанези, Джовани Фатори, Медардо Росо, Антонио Манчини, Франческо Aйец, Телемако Синьорини, Джузепе Пелица да Волпедо, Масимо д'Адзельо и др., и на 20 век, като Джакомо Бала, Умберто Бочони, Феличе Казорати, Амедео Модиляни, Доменико Валиноти, Нино Франкина, Джорджо де Кирико, Норберто Мартини, Джорджо Моранди, Филипо де Пизис, Лучо Фонтана и др.

ГАМ притежава и важни произведения от международния исторически авангард, сред които тези на Паул Клее, Франсис Пикабия, Пабло Пикасо, Макс Ернст, Ото Дикс, Александър Калдър, и произведения от новите следвоенни авангарди чрез една от най-важните колекции на Arte Povera, включително произведения на Марио Мерц, Алигиеро Боети, Микеланджело Пистолето, Джулио Паолини, Джилберто Дзорио, Джовани Анселмо и Джузепе Пеноне.

Музеят посвещава големи пространства и на най-актуалната художествена продукция – Анди Уорхол, Сай Туомбли, Анселм Кийфер и предлага на обществеността поредица от срещи с най-интересните художествени експонати и големи изложби на италиански и международни художници.

Сградата на музея има 4 етажа: подземен (временни изложби и ретроспекции, съвременно изкуство), партерен, първи (20 век: дивизионизъм, абстракционизъм, футуризъм, Arte povera, Pop Art) и втори етаж (италиански 19 век).

От 2009 г. творбите в колекцията са изложени не в хронологичен ред, а в тематичен ред: Изглед (Veduta), Род (Genere), Детство (Infanzia) и Огледалност (Specularità). След новата реорганизация през 2013 г., по случай 150-годишнината на колекциите на ГАМ, са създадени маршрутите Безкрайност (Infinito), Скорост (Velocità), Етика (Etica) и Природа (Natura). През 2019 г. творбите на съвременното изкуство са преподредени, като акцентът пада върху творбите на италианските твoрци от 60-те до 80-те год. на 20 век. Това е първото издание на програмата от различни подредби, които ще се сменят на всеки две години.[1] Темите на постоянната изложба също се променят във времето, като по този начин предлагат на посетителя нови гледни точки.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Полезна информация[редактиране | редактиране на кода]

Необходима е предварителна резервация и закупуване на билети онлайн.

Безплатен достъп:

  • Първия вторник на месеца (с изкл. на празници)
  • Лица под 18 г.
  • Лица с увреждания и техен придружител
  • Училищни групи при резервация с 1 ръководител за 10 или 15 ученика
  • Групи студенти от всички университетски факултети, академии за изящни изкуства и музикални консерватории при учебно посещение с резервация и придружаващите ги преподаватели
  • Администратори на учредителните органи
  • Служители на Фондация „Музеи на Торино“ и на Отдела за култура към град Торино
  • Акредитирани журналисти
  • Туристически гидове, редовно упълномощени да упражняват професията
  • Членове на Фондация „Приятели на музеите в Торино“ (Amici della Fondazione Torino Musei) и на други сътрудничещи си музеи;
  • Притежатели на ICOM карта, валидна за текущата година
  • Притежатели на Abbonamento Musei / Torino Card и други промоционални билети, предлагани от местните власти.

До ГАМ се стига:

  • пеша – от жп гари Торино Порта Нуова – 750 м, Торино Порта Суза – 1,2 м
  • с градски транспорт: от жп гари Торино Порта Нуова – метролиния 1, автобуси n. 58/, 64, 68, трамвай n. 9; от Торино Порта Суза – метролиния 1, от други места – автобуси n. 5/, 14, 14/, 33, 33/, 52, трамвай n. 15

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Torino, la GAM presenta il nuovo allestimento delle collezioni del contemporaneo // Finestre sull'Arte. Посетен на 29.3.2020. (на италиански)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]