Градско земеделие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Градско земеделие в Чикаго

Градското селско стопанство се занимава с преработка, отглеждане и доставка на храна в градските райони. Не е задължително да включва само растения, може също да включва и добитък. Градското земеделие обикновено се прави за икономическа изгода или за частно производство на храни, въпреки че в много общности акцентът е върху свободното време, обществото и почивката. Градското земеделие включва градското население към земеделието. Това често става чрез отдаване под наем на сравнително малки участъци земя обикновено в покрайнините на града или занемарени райони в центъра, обикновено с подкрепата на общината или правителството.

Въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Градското земеделие засяга няколко слоя на обществото:

  • Икономическо въздействие - Градското земеделие в различни страни (в зависимост от размера на страната, условията на околната среда и субсидиите) е икономическо облекчение за градския потребител. Намалените цени на транспорта, както и създаването на допълнителни свободни работни места в града позволяват висококачествена селскостопанска продукция на разумни цени.
  • Социални въздействия - Има много ползи от градското селско стопанство в социалната сфера, като подобряване на мрежата от социални връзки в квартала или в общността, средство за възстановяване на трудни квартали или образователна система за деца и младежи.
  • Въздействие върху околната среда - Градското селско стопанство намалява мобилността на храните в отдалечени райони. Значението за околната среда е намаляване на количеството на CO2, отделяно във въздуха. Има също и спестяване на опаковки за храни. Комбинирането на тези два елемента намалява екологичния отпечатък.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]