Градско селско стопанство

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Градското селско стопанство се занимава с отглеждане на растения и животни край градове или в градски райони.

Освен за пазара (с икономическа изгода), може да бъде предназначено за задоволяване на непазарни групови (семейни) потребности, когато стопаните често използват свободното си време, съчетано с отдих (обикновено на открито).

Приобщава част от градското население към селското стопанство. При групово селско стопанство това често става чрез наемане на сравнително малки участъци общинска или държавна земя обикновено в покрайнините на града или рядко в градски райони, с подкрепата на общината или правителството.

Селско стопанство край жилищни блокове в Чикаго

Въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Икономическо въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Градското селско стопанство (в зависимост от размера на страната, условията на околната среда и предоставяните субсидии) е икономическо облекчение за градските потребители. Намалените цени на транспорта, както и създаването на допълнителни свободни работни места край/в града позволяват селскостопанска продукция на изгодни цени.

Социално въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Има много ползи от градското селско стопанство в социалната сфера – като подобряване на мрежата от социални връзки в общността, като средство за възстановяване на трудни квартали или за обучение за деца и младежи.

Екологично въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Градското селско стопанство намалява необходимостта от превозване на храните между отдалечени райони. В резултат намалява количеството на въглеродния двуокис, отделян във въздуха. Съкращавайки разстоянията за превоз, се спестява от трайни опаковки за храни. Комбинирането на тези елементи намалява екологичните вреди.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]