Гражданска дипломация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Гражданска дипломация е политическата концепция за ситуация, при която обикновени граждани се заемат да представляват страната или да защитават кауза, независимо дали спонтанно, от небрежност или по невнимание, или по предварително решение и проект.

Гражданската дипломация може да се появи, когато официалните канали не са надеждни или желани. Например когато 2 страни формално взаимно не признават съответните чужди правителства, гражданската дипломация може да е идеално средство за държавна политика.

В този смисъл гражданската дипломация не е необходимо да представлява преки преговори между 2 страни, но може да приеме формата на научна обмяна, културна обмяна, международни атлетически събития.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Citizen diplomacy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.