Гражданска комисия по правата на човека

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Гражданска комисия по правата на човека(Citizens Commission on Human Rights – CCHR) е неправителствена организация създадена през 1969 г. от психиатъра Томас Сас и сектата Църква на Сциентологията в Лос Анжелис, Калифорния. Нейната задача е да следи и да премахва злоупотребите в областта на психичното здраве и да осигури защита на пациентите и клиентите на тези услуги.[1] Организацията се финансира от Църква на Сциентологията[2][3] и проповядва остарелите антипсихиатрични идеи от 60-те години на XX век. Тези идеи включват отричане, че съществуват психични заболявания, несъгласие за принудително хоспитализиране и неодобряване на медикаментозното лечение, лоботомията и електроконвулсивната терапия. В подкрепа на идеите си организацията провежда кампании и създава пропагандни филми. Такива филми са „Психиатрия: индустрия на смъртта“(„Psychiatry: An Industry of Death“), „Продажба на лудост“(„The Marketing of Madness: Are We All Insane?“) и още други с конспиративно съдържание. Тя има музей наречен „Психиатрия: индустрия на смъртта“.

Организацията е критикувана от журналистът Андрю Гумбел за „грубостта“ и „параноята“ в критиките си към психиатрията.[4] Организацията обвинява психиатри дори в участието на терористични актове и расизъм. Малко след атентатът на 11 септември 2001 г. „Гражданска комисия по правата на човека“ изработва конспиративна теория, която възлага отговорността за атаките на Айман ал Зауахири, като твърди, че той е бил личния психиатър на Осама бин Ладен. Зауахири промивал мозъка на Осама бин Ладен, използвайки болка, лекарства и хипноза.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.cchrint.org
  2. Kirsten Stewart (2 юли 2005). „Scientology's political presence on the rise“
  3. „Scientology's War Of Retribution On Deep-sleep Therapy“. The Age. 22 април 1991. Internal documents from the Church of Scientology, the parent organisation of the Citizens Commission on Human Rights, indicate that behind the church's public battle to expose abuses of psychiatric patients lies a hidden plan of retribution.
  4. Gumbel, Andrew (2006-01-12). „Scientology vs. Science“. Los Angeles CityBeat. Southland Publishing.
  5. www.vice.com